Richel Hogenkamp besefte maandag na afloop van haar partij op Wimbledon tegen de Chinese Qiang Wang nog niet helemaal dat ze voor het eerst in haar loopbaan een wedstrijd op een Grand Slam-toernooi had gewonnen.

"Dat zal vanavond wel komen. Nu voelt het nog als een gewone overwinning”, aldus Hogenkamp na afloop van het duel dat ze met twee keer 6-4 won.

Ze kwalificeerde zich vorige week voor Wimbledon door drie partijen op rij in twee sets te winnen en ook tegen de Chinese nummer 110 van de wereld hoefde Hogenkamp geen set af te staan.

De 23-jarige Doetinchemse gaf zelf toe dat het geen hoogstaande partij was. "Ik speelde zelf niet goed, maar het was genoeg voor de winst."

"Natuurlijk zat de loting wel mee, maar dat zorgde ook voor extra druk bij mij. Ik besefte dat dit een unieke kans was op mijn eerste Grand Slam-overwinning. Gelukkig wist ik de loting vrijdag al en kon ik me een paar dagen voorbereiden op deze wedstrijd."

Hogenkamp, die na Kiki Bertens de beste Nederlandse is op de wereldranglijst op plaats 123, kwalificeerde zich dit jaar bij de Australian Open voor het eerst voor een Grand Slam-toernooi. 

Flinke tik

Ze kon de stijgende lijn daarna niet doorzetten, naar eigen zeggen mede omdat ze in februari werd gepasseerd door Fed Cup-captain Paul Haarhuis voor de ontmoeting met Slowakije. Hij gaf verrassend de voorkeur aan Arantxa Rus, die ruim honderd plaatsen lager stond dan zij.

"Dat was wel een flinke tik. Ik heb daarna echt een tijdje minder gespeeld. Natuurlijk moet ik me daar overheen kunnen zetten, maar dat is me toen niet goed genoeg gelukt."

Onlangs miste Hogenkamp ook vertrouwen bij Marcel Hunze, directeur van het WTA-toernooi in Rosmalen. Hij gaf een wildcard voor het Nederlandse toernooi aan Michaëlla Krajicek, terwijl Hogenkamp in het kwalificatietoernooi moest starten. Krajicek staat bijna driehonderd plaatsen lager dan de Doetinchemse op de wereldranglijst.

"Dat vond ik een onbegrijpelijke keuze. De naam Krajicek was blijkbaar interessanter op het affiche. Ik zou denken: geef die wildcard aan iemand die serieus de top honderd probeert te halen. Krajicek richt zich al jaren op de dubbel."

Hogenkamp is blij dat ze nu sportief revanche kan nemen. “Soms word ik misschien een beetje over het hoofd gezien. Dat doet pijn, want ik werk het hele jaar keihard om mijn ranking te verbeteren."

Sjarapova

Ze treft in de tweede ronde Maria Sjarapova, de Russische die Wimbledon in 2004 won. "Het is een droom om hier tegen Sjarapova op een grote baan te spelen."

Hogenkamp beseft dat ze een hoger niveau zal moeten halen dan tegen Wang. "Het tempo van Sjarapova zal veel hoger liggen. Ik hoop dat ik vrijuit kan spelen en in het begin bij kan blijven. Als dat soort speelsters eenmaal voor komen, dan kan het namelijk hard gaan."