Richel Hogenkamp heeft maandag bij haar debuut op Wimbledon de tweede ronde bereikt.

De Doetinchemse versloeg op baan 19 de Chinese Qiang Wang in twee sets: 6-4 en 6-4 Het betekende haar eerste overwinning op een Grand Slam-toernooi uit haar loopbaan.

Hogenkamp neemt het woensdag in de tweede ronde op tegen voormalig Wimbledon-winnares Maria Sharapova, die met twee keer 6-2 te sterk was voor de Britse Johanna Konta.

Hogenkamp en met name Wang leken in het begin van de partij allebei te moeten wennen aan het ‘heilige gras’ van Wimbledon en strooiden met fouten.

De Nederlandse nummer 123 van de wereld, die zich via de kwalificaties had geplaatst voor het hoofdtoernooi, kreeg als eerste haar spel iets meer onder controle en plaatste direct een break.

Momentum

Die voorsprong moest Hogenkamp bij 3-2 weer afstaan door een slordige fout met haar backhand en een mislukt dropshot.

De Chinese nummer 110 van de wereld bleef echter veel fouten maken. Hogenkamp profiteerde en ging opnieuw door de service van Wang. Ze serveerde de set daarna direct uit: 6-4.

In het tweede bedrijf behield Hogenkamp het momentum en plaatste ze opnieuw een vroege break. Die voorsprong kon ze ondanks dat Wang iets beter ging spelen behouden.

Na een uur en tien minuten spelen benutte de Nederlandse haar eerste wedstrijdpunt.

De andere drie Nederlandse deelnemers aan Wimbledon komen dinsdag in actie. Kiki Bertens treft titelverdedigster Petra Kvitova, Robin Haase speelt tegen Alejandro Falla en Igor Sijsling ontmoet Sam Querrey.