Op 33-jarige leeftijd denkt Roger Federer nog lang niet aan zijn pensioen. De Zwitser durft aan de vooravond van Wimbledon zelfs hardop te dromen van zijn achttiende Grand Slam-titel. 

''Ik heb, denk ik, zelfs nog nooit zo'n goede voorbereiding gehad als dit jaar'', concludeerde de zevenvoudige winnaar op het gras in Londen.

''We hebben nu een weekje extra op gras kunnen spelen en trainen'', verwees hij naar de verlengde tussenpauze na het gravel op Roland Garros in Parijs.

Zijn achtste eindzege vorige week zondag op het grastoernooi in Halle heeft Federer in alle opzichten gesterkt. ''Dat heeft me het extra vertrouwen gegeven dat ik waarschijnlijk nodig zal hebben om hier op Wimbledon opnieuw de titel te winnen.''

Federer veroverde in 2012 in Londen zijn laatste trofee bij een Grand Slam-toernooi. Vorig jaar was hij op Wimbledon dicht bij een nieuwe triomf. De Serviër Novak Djokovic was hem echter in een meeslepende vijfsetter de baas. ''Ik speelde tijdens dat toernooi helemaal niet zo goed en toch haalde ik de eindstrijd'', blikte Federer terug.

Groter racket

''Eerlijk gezegd, had ik vooraf ook niet gedacht dat ik de finale zou bereiken. Ik was nog enigszins op de weg terug na wat blessureleed uit 2013. Het ging toen echter allemaal wat sneller bij mij dan ik had ingeschat.''

Met zesvoudig Grand Slam-kampioen Stefan Edberg als assistent-coach en een nieuw, groter tennisracket voelt Federer zich weer helemaal in zijn element.

''Dit jaar heb ik het gevoel dat ik beter speel. Ik ben inmiddels gewend aan mijn andere racket. Met Stefan Edberg heb ik er veel tijd ingestoken. Mede daardoor geloof ik dat ik nu echt weer voor de titel kan gaan op Wimbledon. Vorig jaar was het veel meer een kwestie van terugkomen op topniveau.''

Pensioen

Ondanks zijn fysieke, mentale en technische opleving krijgt Federer steeds meer vragen over mogelijke afscheidsplannen. Zijn Australische generatiegenoot Lleyton Hewitt, die in 2002 Wimbledon won voordat de hegemonie van de 'Big Four' begon (Federer/Nadal/Djokovic/Murray), beleeft komende week zijn laatste editie in Londen. Federer gunt zijn 34-jarige collega een mooi vaarwel voor het Engelse publiek, maar wil er zelf nog niet aan denken.

''Ik laat mijn gedachten daarover niet gaan. Hoe vaker je daaraan denkt, des te dichter kom je bij je pensioen. Natuurlijk zal ik ooit plannen in die richting moeten maken, maar op dit moment zeker nog niet.''

video: Federer klaar voor Wimbledon