Stan Wawrinka is woensdag in de tweede ronde van het grastoernooi van Queen's uitgeschakeld. Roger Federer plaatste zich in Halle voor de kwartfinales

Wawrinka moest in Londen in twee tiebreaks zijn meerdere erkennen in de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 7-6 (4) en 7-6 (11).

De Zwitser, die zijn tweede wedstrijd speelde sinds zijn triomf op Roland Garros, slaagde er in de hele wedstrijd niet in om een break te plaatsen tijdens de opslagbeurten van Anderson.

Wawrinka stond op zijn beurt ook geen enkele break toe, waardoor zowel in de eerste als de tweede set een tiebreak de beslissing moest brengen. Daarin trok de sterk serverende Anderson beide keren aan het langste eind.

De nummer vier van de wereld liet in de tweede tiebreak drie setpunten onbenut.

Halle

Federer maakt door een zege op de Let Ernests Gulbis in de achtste finales (6-3 en 7-5) nog steeds kans op zijn achtste eindzege bij de Gerry Weber Open in het Duitse Halle.

De voormalig nummer één van de wereld treft in de kwartfinales de Duitser Florian Mayer, die in twee sets te sterk was voor de Amerikaan Steven Johnson (6-3 en 7-6).

Tomas Berdych en Ivo Karlovic schaarden zich ook bij de laatste acht en zullen tegen elkaar strijden voor een plek in de halve finales.

Ivanovic

Ana Ivanovic werd verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van het grastoernooi in Birmingham. De titelverdedigster was niet opgewassen tegen Michelle Larcher De Brito. De Portugese qualifier zegevierde met 6-4, 3-6 en 7-6 (6).

Ivanovic, die een bye had in de eerste ronde, sloeg vijftien aces, maar leverde ook vier keer haar servicegame in. De partij duurde ruim een uur en een kwartier.

In de tiebreak van de spannende laatste set gaf Ivanovic de wedstrijd weg. Door een dubbele fout op het derde matchpoint ging de winst naar Larcher De Brito.

Ivanovic, die met plaats zeven liefst 128 plekken hoger staat dan haar opponente op de wereldranglijst, speelde voor het eerst dit seizoen op gras. Ze haalde begin deze maand op Roland Garros nog de halve finale.

Azarenka

Victoria Azarenka trok zich terug voor haar partij in de tweede ronde tegen Zarina Dijas uit Kazachstan. De tweevoudig winnares van het Australian Open had opnieuw last van een voetblessure, die de voormalige nummer één van de wereld in 2014 ook al danig hinderde.

"Het is heel teleurstellend voor mij om te moeten afzeggen, maar het voelde niet 100 procent tijdens de training'', legde Azarenka uit.

"Het is nu niet het juiste moment om enig risico te nemen, zo vlak voor het begin van Wimbledon. Ik wil me op dat toernooi zo goed mogelijk kunnen voorbereiden.''