Robin Haase heeft vrijdag de halve finales van het ATP-toernooi van Rosmalen bereikt.

De Hagenaar won op het gras bij de Topshelf Open in drie sets van de Kroaat Ivo Karlovic: 6-7 (4), 6-4 en 7-6.

Haase bereikte nooit eerder de laatste vier bij het Nederlandse toernooi. Hij treft nu de Franman Nicolas Mahut, die eerder op de dag zijn landgenoot Adrian Mannarino versloeg. Mahut won het toernooi van Rosmalen in 2013.

Haase kreeg gedurende de eerste set nauwelijks grip op de harde opslagen van het Kroatische servicekanon. Hij kreeg dan ook geen enkele breakkans. 

Karlovic wist zijn enige breakpunt niet te verzilveren, waardoor een tiebreak de beslissing moest brengen. De 36-jarige Kroaat plaatste daarin al vroeg een minibreak en behield die voorsprong, waardoor hij de set pakte met 7-4.

In het tweede bedrijf haperden de opslagen van Karlovic even en daar kon Haase direct in de eerste game van profiteren. Hij plaatste een break en pakte de tweede set met 6-4, mede omdat Karlovic vijf breakkansen onbenut liet.

Eindelijk

In de derde set moest opnieuw een tiebreak de beslissing brengen. Daarin plaatste Haase als eerste een minibreak met een knappe passeerslag langs de lijn.

Een slordige fout aan het net van Karlovic leidde tot drie wedstrijdpunten voor de Hagenaar. Daarvan benutte hij direct zijn eerste na twee uur en een kwartier spelen.

''Eindelijk'', zei Haase opgelucht over zijn eerste halvefinaleplaats in Rosmalen. ''Ik heb het al een paar keer geprobeerd en je krijgt maar weinig kansen om in Nederland te spelen. Hopelijk is het nog niet te snel voorbij.''