Kiki Bertens heeft zich vrijdag voor het eerst in haar loopbaan geplaatst voor de halve finales van het WTA-toernooi van Rosmalen.

De Wateringse was op het gras van de Topshelf Open overtuigend in twee sets te sterk voor de Amerikaanse titelverdediger Coco Vandeweghe: 6-4 en 6-1.

Bertens serveerde sterk en kon daardoor druk houden in de rally's. Slechts één keer kwam de in de problemen op eigen service, maar op 2-3 in de eerste set wist Vandeweghe haar enige breakpoint niet te verzilveren.

Na die moeizaam gewonnen opslagbeurt ging Bertens zonder een punt te verliezen door de service van Vandeweghe. Ze profiteerde van de haperende opslag van de Amerikaanse. De Wateringse behield die voorsprong en benutte bij 5-4 haar vijfde setpunt.

In de tweede set was er een groter verschil tussen de Amerikaanse nummer 34 van de wereld en Bertens, die bijna honderd plaatsten lager staat op de wereldranglijst.

Giorgi

De Nederlandse won direct vier games op rij en benutte bij 5-1 haar eerste wedstrijdpunt. De partij duurde ruim een uur.

''Ik ben heel blij, vooral ook over de manier waarop ik heb gewonnen'', zei de Nederlandse achteraf glunderend

Op Roland Garros werd Bertens twee weken geleden nog uitgeschakeld in de eerste ronde. Ze onthulde daarna dat ze een jaar lang in onzekerheid heeft verkeerd over haar gezondheid. Er was een bobbel bij haar schildklier ontdekt en pas in mei kreeg ze te horen dat het geen kwaad kon. Dat zorgde voor stress en vermoeidheid. 

''Ik ben nu fysiek beter, uitgeruster. Mijn spel gaat vooruit, maar ik voel geen druk. Het hoeft hier nog niet'', zei de Wateringse, die nu wel degelijk hardop denkt over de titel. Daarvoor moet ze nog twee wedstrijden winnen, te beginnen die tegen de Italiaanse Camila Giorgi.

Het is voor het eerst sinds 2008 dat een Nederlandse de halve finales haalt op het toernooi van Rosmalen. Destijds wist Michaëlla Krajicek de laatste vier te bereiken. ''Ik had nog nooit een wedstrijd gewonnen op Rosmalen, beter kan het niet'', jubelde Bertens.

Het bereiken van de halve finales in Rosmalen is voor Bertens de beste prestatie van het jaar. Ze kwam tot nu toe niet verder dan de tweede ronde bij de WTA-toernooien van Nürnberg en Acapulco.