Kiki Bertens heeft donderdag verrassend eenvoudig de kwartfinale van de Topshelf Open in Rosmalen bereikt.

De speelster uit Wateringen versloeg de als vijfde geplaatste Anastasia Pavlioetsjenkova in de tweede ronde met twee keer 6-2.

De 23-jarige Bertens brak haar Russische leeftijdsgenote al vroeg en na een tweede break pakte ze zonder problemen de eerste set. In de gehele eerste set kreeg ze slechts twee punten tegen op haar eigen service.

Bertens, 132e op de wereldranglijst, was ook in de tweede set goed bij de les. Ze overleefde in het begin van de set een 26 punten durende servicegame en pakte direct daarna een break voorsprong.

Net als in de eerste set plaatste Bertens op 4-2 haar tweede break en in de volgende game benutte ze na een uur en een kwartier haar eerste matchpoint.

Supergevoel

Bertens speelt in de kwartfinale tegen de als derde geplaatste Amerikaanse Coco Vandeweghe, die haar titel verdedigt.

De Nederlandse, die voor deze editie nog nooit een partij won op het Brabantse gras, verscheen na afloop glunderend bij de microfoon van de organisatie.

"Ik ben hier echt heel erg blij mee. Ik heb goed aanvallend gespeeld en deze zege in eigen land is echt lekker. Het geeft een supergevoel en ik ga er alles aan doen om de halve finale te bereiken."

Met Robin Haase in het mannentoernooi levert Nederland voor het eerst in lange tijd twee kwartfinalisten in Rosmalen.

Bautista-Agut

Titelverdediger Roberto Bautista-Agut is bij het mannentoernooi uitgeschakeld in de tweede ronde. Nicolas Mahut, de Franse winnaar van 2013, versloeg in de Spanjaard in twee sets: 2-6 en 4-6.

De als derde geplaatste Bautista-Agut had in de eerste ronde een bye en maakte in zijn eerste wedstrijd op de Topshelf Open een matige indruk. De nummer 21 van de wereld verloor zijn eerste twee servicegames en moest de openingsset met 6-2 aan de Fransman laten.

In de tweede set kwam Bautista-Agut wel terug van een break achterstand en nam hij zelfs een break voorsprong, maar Mahut won vervolgens vier games op rij en mag zich kwartfinalist noemen.

Mahut speelt in de kwartfinale tegen zijn landgenoot Adrian Mannarino. De als eerste geplaatste David Goffin bereikte ook de laatste acht ten koste van Jurgen Melzer: 7-6 (2) en 6-2. De Belg treft nu Ilija Martsjenko uit Oekraïne.