Robin Haase heeft woensdag de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Rosmalen. Michaëlla Krajicek verloor in de tweede ronde van het vrouwentoernooi van de Italiaanse Camila Giorgi.

Haase was in twee sets te sterk voor de Spanjaard Fernando Verdasco: 7-6 (4) en 6-3. De partij nam een uur en 23 minuten in beslag.

Het bereiken van de laatste acht bij het Nederlandse grastoernooi is een primeur voor de Hagenaar. Bij zeven eerdere deelnames kwam hij nooit verder dan de tweede ronde.

In de gelijkopgaande eerste set lieten beide spelers twee breakkansen liggen. De twee breakpoints van Verdasco waren ook direct setpunten bij 5-4. De mondiale nummer 42 uit Madrid kon ze niet verzilveren, waardoor een tiebreak volgde. Haase trok daarin met 7-4 aan het langste eind.

''Ik speelde goed tot aan de tiebreak. Daarin was ik helemaal niet zo goed, maar ik won 'm wel'', zei de Nederlander achteraf.

Blessure

In de tweede set kreeg Verdasco meer last van een blessure. Hij liet de arts op de baan komen en nam alle risico bij zowel zijn opslag als in de rally's om zo min mogelijk te hoeven lopen. Dat resulteerde in veel meer fouten voor de Spanjaard. Haase brak al vroeg in de set en gaf die voorsprong niet meer uit handen.

''Mijn service was misschien wat minder dan in de eerste wedstrijd, maar ik kon toch mijn spel blijven spelen'', concludeerde Haase.

Haase evenaart door het behalen van de laatste acht zijn beste prestatie van dit seizoen op een ATP-toernooi. Ook in Estoril bereikte de mondiale nummer 83 de kwartfinales.

De Nederlander treft in de volgende ronde de als vijfde geplaatste Kroaat Ivo Karlovic, die na twee tiebreaks te sterk was voor de Japanner Tatsuma Ito.

Krajicek

Krajicek liep de kwartfinales mis bij de vrouwen. De dubbelspecialiste werd na ruim twee uur tennis in drie sets uitgeschakeld door de als vijfde geplaatste Giorgi: 7-6 (2), 2-6 en 4-6. 

In de eerste set vielen er geen breakpunten te noteren, waarna de Nederlandse de tiebreak won door zeven punten op rij te pakken. In het tweede bedrijf liep de service van Krajicek, nummer 403 van de wereld, een stuk minder en werd ze tweemaal gebroken.

In de beslissende set verloor Krajicek vroeg in de set opnieuw tweemaal haar service. Ze brak nog wel terug, maar wist de achterstand niet meer te repareren. Giorgi, die 35e staat op de wereldranglijst, benutte even later haar tweede matchpoint.

"In de eerste set deed ik bijna niets fout. In de tweede was het jammer van de vroege break en in de derde set kon ik mijn service niet behouden. Zij was net iets beter en speelde een erg goede wedstrijd. Ik ben blij dat ik zo goed kon meekomen", zei de Delftse achteraf.

De 26-jarige Krajicek strandde bij haar afgelopen drie deelnames ook in de tweede ronde. In 2006 won ze op 17-jarige leeftijd het toernooi. De afgelopen jaren concentreerde Krajicek zich vooral op de dubbel, maar na de komende editie van Wimbledon ligt de focus weer op het enkelspel.

Kiki Bertens is nu de laatst overgebleven Nederlandse in het hoofdtoernooi. De speelster uit Wateringen neemt het donderdag in de tweede ronde op tegen Anastasia Pavlioetsjenkova. De Russin is als zesde gerangschikt op het Brabantse gras.