Kiki Bertens bereikte dinsdag naar eigen zeggen dankzij haar vechtlust de tweede ronde van de Topshelf Open.

Het was pas de eerste keer dat de Wateringse de openingsronde overleefde bij het grastoernooi in Rosmalen. De 23-jarige speelster was daarom extra gebrand op een goed resultaat voor eigen publiek.

"Als je voor elke bal blijft gaan, zie je dat het jouw kant op kan vallen", analyseert Bertens, die na haar verlies in de eerste ronde van Roland Garros buiten de mondiale top-100 viel en nu 132e staat op de WTA-ranglijst.

Met name in het eerste bedrijf had de Nederlandse het moeilijk met haar Chinese opponente Shuai Zhang. Bertens kwam op een 4-1 achterstand, maar dwong een tiebreak af en trok zo alsnog de set naar zich toe.

Net als Robin Haase twee jaar geleden stoorde Bertens zich aan het lawaai rond de baan in Rosmalen. "Kunnen jullie stil zijn alsjeblieft? Dank je wel", snauwde ze naar het luidruchtige publiek.

In de tweede ronde stuit Bertens, die een jaar in onzekerheid over haar gezondheid verkeerde vanwege een bobbel bij haar schildklier, op de als zesde geplaatste Anastasia Pavlioetsjenkova.