Stan Wawrinka heeft vrijdag voor het eerst in zijn loopbaan de finale bereikt van Roland Garros. De partij tussen Novak Djokovic en Andy Murray werd in de vierde set gestaakt.

Wawrinka was op het Parijse gravel in vier sets te sterk voor de Franse publiekslieveling Jo-Wilfried Tsonga: 6-3, 6-7 (1), 7-6 (3) en 6-4.

Wawrinka treft zondag in de finale de winaar van het duel tussen de als eerste geplaatste Serviër Djokovic en de als derde geplaatste Brit Murray.

Die wedstrijd werd laat op de avond bij een 3-3 stand in de vierde set gestaakt. Er was een hevige storm op komst, waardoor de organisatie besloot om de partij zaterdag om 13.00 uur af te laten maken. Djokovic leidt met 2-1 in sets.

Djokovic domineerde in de eerste twee sets vanaf de baseline en gaf Murray geen schijn van kans. De Serviër wist zijn opponent in beide sets één keer te breaken en won dan ook met twee keer 6-3.

In de derde set waren beide spelers meer aan elkaar gewaagd. Murray forceerde bij een 5-5 stand met een aantal geweldige punten een break en serveerde de set vervolgens eenvoudig uit: 7-5.

Murray wist Djokovic ook gelijk in de vierde set te breaken. De nummer één van de wereld vocht zich echter gelijk terug in de set, waarna beide spelers van de baan werden gehaald.

Wawrinka-Tsonga

Wawrinka won de eerste set tegen Tsonga vrij gemakkelijk met 6-3 en begon de tweede set direct met een break. Gesteund door het eigen publiek vocht de Fransman zich echter terug in de set door van een 4-2-achterstand terug te komen tot een 5-4-voorsprong. Het draaide uit op een tiebreak, die met 7-1 naar Tsonga ging.

De derde set ging volledig gelijk op en eindigde dan ook in de tweede tiebreak van de middag op het bloedhete centercourt in Parijs. Tot 3-3 ging het ook hierin gelijk op, maar daarna was het Wawrinka die de set binnensleepte: 7-3.

Vroeg in de vierde set brak Wawrinka de service van Tsonga, waarmee hij uitliep naar een 3-1-voorsprong. De thuisspeler weigerde zich echter gewonnen te geven en kwam op 3-4 na vier breakpunten te hebben weggewerkt. De Zwitser liet zich echter niet meer verrassen en benutte meteen zijn eerste wedstrijdpunt (6-4).

Wawrinka versloeg in de kwartfinale dinsdag zijn befaamde landgenoot Roger Federer. De halve finale was voor Wawrinka al een hoogtepunt op Roland Garros, waar hij nooit verder kwam dan de kwartfinale, in 2013. Hij kan zondag zijn tweede Grand Slam-titel winnen na de eindzege op de Australian Open in 2014.