Rafael Nadal heeft woensdag tegen Novak Djokovic zijn tweede nederlaag ooit geleden op Roland Garros.

De Spaanse titelverdediger, dit jaar als zesde geplaatst in Parijs, moest in de kwartfinales in drie sets buigen voor de als eerste gerangschikte Serviër: 7-5, 6-3 en 6-1.

Zes jaar geleden leed Nadal zijn eerste nederlaag ooit op het Franse gravel. In 2009 moest hij het in de vierde ronde afleggen tegen de Zweed Robin Söderling.

De 29-jarige Nadal won Roland Garros liefst negen keer. In de laatste tien edities liep hij alleen in 2009 door de nederlaag tegen Söderling de eindzege mis.

Djokovic blijft op koers om voor het eerst in zijn carrière de eindzege te pakken in Parijs. Het is de enige Grand Slam die de 28-jarige nummer één van de wereld nog nooit won.

Djokovic-Nadal in beeld

Break

In de eerste set ging het tot 5-5 gelijk op, waarna Nadal zijn service inleverde. In de daaropvolgende game verzilverde Djokovic die break direct door zijn eigen opslag te behouden en de set te winnen.

Ook in het tweede bedrijf ging het in eerste instantie gelijk op, maar Nadal kreeg meer moeite om zijn eigen service te behouden. Bij een 4-3 stand in het voordeel van Djokovic werd de titelverdediger gebroken, waarna Djokovic de set uitserveerde.

Die tik leek hard aan te komen bij Nadal, die in de derde set al snel tegen een 4-0 achterstand aankeek. Met 6-1 trok Djokovic de partij vervolgens simpel naar zich toe. De partij duurde twee uur en 26 minuten.

Murray

In de halve finales neemt Djokovic het op tegen de als derde geplaatste Andy Murray. De Brit had woensdag vier sets nodig om zich van David Ferrer te ontdoen: 7-6, 6-2, 5-7 en 6-1.

Murray had het vooral in de eerste en derde set lastig met Ferrer, die in Parijs als zevende geplaatst was. In de eerste set won Murray een tiebreak en de derde set moest hij aan de Spanjaard laten.

Na het verlies van die set rechtte Murray de rug en kwam hij niet meer in de problemen. De andere halve finale gaat tussen Stan Wawrinka en Jo-Wilfried Tsonga.