Het Nederlandse Fed Cup-team treft volgend jaar Rusland in de eerste ronde van de wereldgroep.

Dat wees de loting op Roland Garros woensdag uit. Het team van captain Paul Haarhuis speelt een uitwedstrijd. De ontmoeting vindt plaats op 6 en 7 februari 2016.

Rusland staat dit jaar in de finale tegen Tsjechië en is daardoor komend jaar als tweede geplaatst.

De kopvrouw van het Russische team is de mondiale nummer twee Maria Sjarapova. Ook Svetlana Koeznetsova, en Ekaterina Makarova, beiden speelsters uit de top twintig van de wereldranglijst, maken doorgaans deel uit van het team. Kiki Bertens is op plaats 84 de hoogst geklasseerde Nederlandse.

''Met het bereiken van de Wereldgroep I wisten we dat de eerstvolgende tegenstander er eentje van formaat zou zijn. Uiteraard vind ik het ontzettend jammer dat we niet thuis spelen. Maar ik blijf erbij, wij kunnen van iedereen winnen. In de Fed Cup is alles mogelijk'', reageerde Haarhuis na de loting.

Australië

Als Nederland wint, moeten zij het in de halve finale in april opnemen tegen Frankrijk of Italië. Als wordt verloren van de Russinnen, dan wacht in april een strijd tegen degradatie uit de wereldgroep I.

Nederland kwalificeerde zich in april voor het eerst sinds 1998 voor de wereldgroep door Australië met 4-1 te verslaan in Den Bosch.

De andere duels zijn Tsjechië-Roemenië, Duitsland-Zwitserland en Frankrijk-Italië.