Roger Federer was dinsdag vol lof over Stan Wawrinka nadat hij door zijn landgenoot naar huis werd gestuurd in de kwartfinales van Roland Garros.

De lager geplaatste Zwitser had slechts drie sets nodig om zich van de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar te ontdoen (6-4, 6-3 en 7-6).

Volgens de 33-jarige Federer ging zijn drie jaar jongere landgenoot veel beter om met de weersomstandigheden op het gravel in Parijs. "We weten waartoe hij in staat is en dit is mooi voor hem."

"Ik vond dat hij vandaag geweldig tennis speelde", zegt Federer, die last had van de wind. "Het was zwaar, dus het is des te indrukwekkender hoe hij speelde."

Wawrinka zelf was ook bijzonder goed te spreken over zijn eigen spel. "Vandaag was mijn beste partij op gravel ooit en dit is echt een ongelooflijk moment voor mij", jubelt de eenmalig Grand Slam-winnaar.

"De omstandigheden waren lastig met erg veel wind, maar ik bleef geloven in mijn eigen spel. Ik speel goed tennis en ben erg blij dat ik voor het eerst de laatste vier heb bereikt in Parijs."