Roger Federer is dinsdag door Stan Wawrinka uitgeschakeld in de kwartfinales van Roland Garros. In de halve finales neemt de 30-jarige Zwitser het op tegen Jo-Wilfried Tsonga.

De éénmalig winnaar had op het Franse gravel weinig in te brengen tegen zijn sterke landgenoot en stapte na drie sets als verliezer van de baan: 6-4, 6-3 en 7-6 (4).

Met name in de eerste twee sets domineerde de nummer acht van de plaatsingslijst, die drie keer door de opslagbeurt van de 33-jarige Federer heen ging. In de derde set sleepte de mondiale nummer twee er nog wel een tiebreak uit, maar ook daarin was zijn landgenoot te sterk.

In de halve eindstrijd stuit Wawrinka op thuisspeler Tsonga, die vijf sets nodig had tegen Kei Nishikori. De Fransman rekende voor eigen publiek af met de Japanner: (6-1, 6-4, 4-6, 3-6, 6-3).

Paneel

De partij tussen de Fransman en Japanner werd enige tijd stilgelegd nadat een paneel van het scorebord door de harde wind was losgeraakt en in het publiek terecht was gekomen. Daarbij raakten zeker drie toeschouwers lichtgewond. Ruim een halfuur later konden Tsonga en Nishikori hun partij hervatten.

Woensdag strijden Novak Djokovic en titelverdediger Rafael Nadal voor een plaats in de andere halve finale. De winnaar van die partij neemt het bij de laatste vier op tegen Andy Murray of David Ferrer.