Een jaar lang sleepte Kiki Bertens een medisch probleem met zich mee, maar pas dinsdag na haar verloren partij tegen Svetlana Koeznetsova in de eerste ronde van Roland Garros (6-1, 4-6 en 6-4) bracht ze het naar buiten.

"Ik heb gewoon een klotejaar gehad. Dit zijn ook tranen van blijdschap", stelde een emotionele Bertens op een persconferentie in Parijs.

De Wateringse vertelde dat een jaar geleden bij een medische check van de WTA een bobbel op haar schildklier werd geconstateerd.

"Een jaar lang wisten ze niet of het goedaardig of kwaadaardig was. Het is totaal geen excuus, maar het heeft grote invloed gehad op hoe ik en mijn omgeving het laatste jaar hebben beleefd. Het was gewoon superzwaar. Ik heb diverse testen ondergaan, maar iedere keer kwam er een vaag resultaat uit."

Bertens moest toen besluiten of ze een operatie wilde ondergaan. Ze stelde dat diverse keren uit omdat het grote invloed zou hebben op haar tennisloopbaan.

"Als je een jaar lang slecht slaapt, veel stress hebt en natuurlijk wel probeert topsport te bedrijven, dan zegt je lichaam op een gegeven moment: tot hier en niet verder. De laatste maanden heb ik hierdoor gewoon niet goed kunnen trainen."

Verlossend

Pas op 12 mei, nadat ze een nieuwe test had gedaan afkomstig uit Amerika, kreeg ze het verlossende telefoontje dat het om een goedaardige bobbel gaat. "Ik heb toen ik het hoorde een hele dag gehuild van blijdschap en ook van moeheid. Alles kwam er toen uit."

Bij de Fed Cup-ontmoeting met Australië op 18 en 19 april, waar ze knap twee partijen won, wist ze de uitslag nog niet. "Eigenlijk was het onmogelijk dat ik toen zo presteerde. Ik had ook tegen captain Paul Haarhuis gezegd dat het misschien niet verstandig was om mij te laten spelen. Ik had zomaar in kunnen storten, want ik sliep toen echt heel slecht."

Bertens had het alleen haar directe omgeving verteld. Van het Fed Cup-team wisten alleen captain Haarhuis, bondsarts Babette Pluim en Richel Hogenkamp van haar medische probleem.

"Ik wilde het niet eerder naar buiten brengen omdat er voortdurend nog niets zeker was. Nu heb ik het naar buiten gebracht om het af te sluiten. Mijn jaar begint nu pas echt."

Nederlaag

Het kan Bertens op dit moment niet erg veel schelen dat ze door haar nederlaag tegen Koeznetsova uit de top honderd valt.

"Natuurlijk baal ik dat ik die wedstrijd heb verloren en dat ik uit de top honderd vlieg, maar het is niet anders. Ik ben gewoon heel blij dat ik weer op de baan kan staan en zonder medische zorgen de komende weken in kan gaan.”

De stress van het afgelopen jaar speelde ook een rol bij haar breuk met haar meereizende coach Christiaan de Jong. "Het is voor hem ook heel zwaar geweest."

Bertens is inmiddels op zoek naar een nieuwe coach. Ze heeft al enkele gesprekken gehad met Nederlandse coaches.