Kiki Bertens en Robin Haase hebben het vrijdag niet getroffen bij de loting voor de eerste ronde van Roland Garros, het Grand Slam-toernooi dat zondag begint.

Bertens neemt het op tegen Svetlana Koeznetsova, in 2009 winnares van Roland Garros. Haase stuit op Marin Cilic, die vorig jaar de sterkste was op de US Open.

De 29-jarige Koeznetsova bezet de achttiende plaats op de wereldranglijst, Bertens staat 90e. De Nederlandse heeft veel punten te verdedigen op het Parijse gravel, aangezien ze vorig jaar tot de vierde ronde reikte.

Bertens nam het eenmaal eerder op tegen Koeznetsova en kwam toen als winnaar uit de strijd. Dat was in de eerste ronde van Auckland in 2013.

Na haar zege in 2009 haalde Koeznetsova alleen in 2013 nog de kwartfinales van een Grand Slam. In dat jaar werd ze in de kwartfinale uitgeschakeld op de Australian Open. 

Vierde ontmoeting

Haase en Cilic - de nummer tien van de wereld - stonden al drie keer eerder tegenover elkaar en telkens zegevierde de Kroaat. Dat was ook het geval in de eerste ronde van Roland Garros in 2008.

De laatste ontmoeting dateert uit 2011, toen Cilic in drie sets won in de achtste finales in Umag.

Bertens is de enige Nederlandse in het enkelspel van het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar. Haase krijgt bij de mannen gezelschap van Igor Sijsling, die vrijdag in de laatste voorronde de Roemeen Marius Copil versloeg.

Tegen wie Sijsling het in de eerste ronde in Parijs opneemt wordt later bekend.

Favorieten

Wereldranglijstaanvoerder Novak Djokovic duelleert in de eerste ronde met de Fin Jarkko Nieminen. Zowel Roger Federer als Andy Murray vangt het toernooi aan tegen een qualifier.

Een potentiële kwartfinale is Djokovic-Nadal, hetgeen een herhaling van de finale van 2014 zou zijn. Nadal begint zijn jacht op een tiende titel in Parijs met een wedstrijd tegen de Fransman Quentin Halys, de mondiale nummer 304.

Bij de vrouwen treedt titelverdedigster Maria Sjarapova in de eerste ronde aan tegen de Estse Kaia Kanepi, de nummer 49 van de wereld.

Tweevoudig winnares Serena Williams treft een qualifier en Venus Williams neemt het op tegen Sloane Stephens in een van de meest aantrekkelijke affiches van de eerste ronde.

Het hoofdtoernooi begint zondag. Pas in een later stadium wordt het speelschema bekend.