Novak Djokovic heeft zondagavond het graveltoernooi in Rome op zijn naam geschreven. Bij de vrouwen trok Maria Sjarapova aan het langste eind.

De Serviër versloeg de Zwitser Roger Federer in twee sets: 6-4, 6-3.

Het is de vierde titel voor Djokovic in Rome. Eerder in zijn loopbaan versloeg hij Stanislas Wawrinka (2008) en Rafael Nadal (2011 en 2014) in de eindstrijd.

Djokovic besliste de eerste set met een direct verzilverd breakpoint in de negende game. Federer verloor daarna ook zijn volgende servicebeurt in de tweede set. Djokovic maakte geen fouten meer.

Voor de Servische nummer één van de wereld was het zijn 22e zege op rij. In de onderlinge ontmoetingen met Roger Federer is het nu 19-20, nog in het voordeel van de Zwitser.

Sjarapova

Bij de vrouwen won Sjarapova voor de derde keer het prestigieuze toernooi.

De 28-jarige Russin vocht zich in de finale langs de Spaanse Carla Suarez Navarro. De nummer drie van de wereld won na meer dan tweeënhalf uur spelen in drie sets: 4-6, 7-5 en 6-1. Het was de 35e titel in haar profcarrière.

Sjarapova won het toernooi in Rome ook in 2011 en 2012. Ze kreeg de zege bepaald niet cadeau, want Suarez Navarro had zicht op de winst.

Sjarapova zette in de tweede set precies op tijd een tandje bij en maakte met 6-1 in de derde set duidelijk dat zij in vorm raakt voor Roland Garros, het Franse Grand Slam-toernooi dat ze vorig jaar won.