Robin Haase heeft zijn opmars op de wereldranglijst voortgezet dankzij zijn zege op een challenger in het Franse Aix-en-Provence.

De 28-jarige Hagenaar verruilt op de maandag verschenen ranking de 90e voor de 78e plek. Twee weken geleden stond Haase nog 101e.

Igor Sijsling verliest juist flink terrein. De Amsterdammer, al maanden uit vorm, zakt van de 127e naar de 148e positie. Thiemo de Bakker blijft de mondiale nummer 158.

De top drie ondergaat geen mutaties, met Novak Djokovic op de eerste plek, Roger Federer op de tweede plaats en Andy Murray op de derde positie. Na zijn eindzege op het Masterstoernooi in Madrid loopt Murray wel in op Federer.

Rafael Nadal, verliezend finalist in de Spaanse hoofdstad, daalt van de vierde naar de zevende plek. De laatste keer dat de Spanjaard zo laag stond was in mei 2005, een maand voor zijn eerste eindzege op Roland Garros.

Milos Raonic staat op de nieuwe lijst vierde, voor Tomas Berdych en Kei Nishikori.

Vrouwen

Bij de vrouwen blijft de complete top acht intact. Serena Williams leidt nog steeds de dans, voor Simona Halep en Maria Sjarapova.

Kiki Bertens zakt van de 92e naar de 94e positie, maar is nog wel de hoogst genoteerde Nederlandse op de WTA-ranking.

Richel Hogenkamp staat net als afgelopen week 124e en Lesley Kerkhove gaat van de 206e naar de 197e positie.