Andy Murray heeft zondag met groots machtsvertoon het Masterstoernooi van Madrid op zijn naam geschreven. De Schot had in de finale weinig moeite met titelverdediger en thuisspeler Rafael Nadal.

Op het Spaanse gravel had de 27-jarige Murray minder dan anderhalf uur nodig om zich voor de tweede keer in zijn carrière tot winnaar te kronen: 6-3, 6-2.

In de eerste set volstond een break in de eerste servicegame van Nadal. De Britse nummer drie van de wereld, die weinig fouten maakte, liep vervolgens betrekkelijk eenvoudig uit naar 6-3.

Ook in het tweede bedrijf moest de Spanjaard zijn eerste opslagbeurt inleveren. Omdat Murray dat zelf niet deed en ook nog een tweede break plaatste, kon de Schot de partij overtuigend naar zich toe trekken.

Het was pas de eerste keer dat de tweevoudig Grand Slam-winnaar op gravel won van Nadal. Nadat de Schot vorige week het ATP-toernooi in München won, is hij nu in de aanloop naar Roland Garros bovendien al tien partijen op rij ongeslagen op gravel.

Murray won het toernooi eerder in 2008, toen nog op hardcourt. Nadal, nu nog de nummer vier van de wereldranglijst, schreef de afgelopen twee edities op zijn naam en zegevierde ook in 2005 en 2010.

Huwelijk

Na afloop had de Schot een opmerkelijke verklaring voor zijn triomf. "Het huwelijk werkt", schreef de winnaar met een stift op een camera. Murray trad een maand geleden in het huwelijksbootje en heeft sindsdien nog geen partij verloren.

"Ik heb altijd gezegd dat als je privé lekker in je vel zit, dat ook helpt bij je prestaties op de baan. Maar ik voel me ook fit dit jaar en heb goed getraind. Ik ben veel beter op gravel dan ik in jaren ben geweest."