Roger Federer is woensdag verrassend uitgeschakeld in de tweede ronde van het Masterstoernooi in Madrid.

Nick Kyrgios was te sterk voor de als eerste geplaatste Zwitser. De Australiër zegevierde na ruim tweeënhalf uur met 6-7 (2), 7-6 (5) en 7-6 (12).

Federer werkte in de tiebreak van de derde set liefst zes matchpoints weg alvorens Kyrgios de partij besliste. De nummer twee van de wereld liet zelf ook een wedstrijdpunt onbenut.

De 33-jarige Federer, als eerste geplaatst bij afwezigheid van Novak Djokovic, kwam in de eerste set terug van een break achterstand en won de tiebreak eenvoudig.

De pas 20-jarige Kyrgios kwam op zijn beurt terug van een break in set twee om vervolgens de tiebreak naar zich toe te trekken. In de beslissende set viel geen enkel breakpoint te noteren en Kyrgios had daarna de langste adem.

De partij op het Spaanse gravel verliep tumultueus. Beide spelers hadden flink wat aanmerkingen op umpire en lijnrechters. Kyrgios kreeg daarvoor een waarschuwing en Federer, vorige week nog winnaar van het ATP-toernooi van Istanbul, was zichtbaar geïrriteerd.

Nadal

Rafael Nadal en David Ferrer plaatsten zich eerder wel voor de derde ronde. Nadal rekende in de tweede ronde in twee sets af met de Amerikaan Steve Johnson: 6-4 en 6-3. De partij nam 74 minuten in beslag.

De titelverdediger kreeg geen enkel breakpoint tegen. Johnson, die wordt gecoacht door de Nederlander Peter Lucassen, werd drie keer gebroken. Nadal eindigde het duel met veertien winners en dertien onnodige fouten. De als derde geplaatste Spanjaard neemt het in de volgende ronde op tegen de Italiaan Simone Bolelli.

Ferrer had weinig moeite met Albert Ramos Vinolas: 6-4 en 6-0. Tomas Berdych won van Richard Gasquet (7-6 en 7-5) en Jo-Wilfried Tsonga zette Jack Sock in drie sets opzij: 6-3, 1-6 en 7-6.

Het toernooi van Madrid geldt als een van de belangrijkste voorbereidingstoernooien op Roland Garros.