Fed Cup-captain Paul Haarhuis had gehoopt dat zijn speelsters na de verrassende overwinning tegen Slowakije in februari ook bij de toernooien hetzelfde hoge niveau zouden laten zien.

De afgelopen twee maanden werden er echter geen aansprekende resultaten geboekt door Kiki Bertens, Richel Hogenkamp, Arantxa Rus en Michaëlla Krajicek.

"Ik ben er niet van geschrokken, maar het is natuurlijk wel erg jammer", aldus Haarhuis woensdag bij de bekendmaking van zijn selectie voor het promotieduel voor wereldgroep I met Australië.

Bertens verloor na haar knappe overwinning in Apeldoorn tegen Magdalena Rybarikova vier keer op rij in de eerste ronde van een WTA-toernooi. Alleen in Acapulco kwam ze wel een ronde verder, dankzij de opgave van Roberta Vinci. Richel Hogenkamp bereikte alleen de halve finale bij het ITF-toernooi van Sevilla. 

Arantxa Rus kwam niet verder dan een kwartfinaleplaats bij het ITF-toernooi van Irapuato. Krajicek won deze week haar eerste wedstrijd in de single van 2015, bij het ITF-toernooi van Dijon. 

"Het heeft voor een deel te maken met het schema. Wij speelden op gravel tegen Slowakije, maar de meesten moesten daarna weer omschakelen naar een snelle indoorbaan. Dat is lastig. Er zijn heel weinig toernooien in de maanden februari en maart, dus dan kun je niet kiezen. Dat geldt zeker voor de speelsters die niet in de top honderd staan", stelde Haarhuis.

Begeleiding

"De matige resultaten bevestigen opnieuw mijn visie dat de speelsters ondersteund moeten worden door goede begeleiding in het buitenland. Ik zie dat ze veel kunnen, maar het niet wekelijks op de mat leggen. In de Fed Cup lukt dat wel, omdat ze dan een week goede begeleiding hebben. Dan is er toch meer uit te halen."

Haarhuis is bezig met het opzetten van een commercieel tennisteam, waardoor het financieel mogelijk moet worden om de speelsters die nu alleen reizen meer begeleiding te geven in het buitenland.

Hij hoopt bedrijven ervan te overtuigen dat het commercieel interessant is om sponsor te worden van het team. "Ik ga waarschijnlijk over een maand langs bedrijven om mijn plannen te presenteren."

De captain verwacht dat hij in de week voor de Fed Cup-ontmoeting met Australië veel zal moeten praten met zijn speelsters.

"Vrouwen zijn emotioneler dan mannen. Als ze iets dwars zit, nemen ze dat mee op de baan. Bij mij zat ook weleens iets dwars, maar was tennis juist een heerlijke uitlaatklep. Als ik van de baan stapte, dacht ik pas weer aan de problemen. De dames hebben daar iets meer moeite mee. Dan weet je dat kleine dingetjes van invloed kunnen zijn."

Haarhuis vindt het verschil tussen de trainingen en de wedstrijden vaak te groot bij de Nederlandse vrouwen. "Ik probeer daarom de kwaliteit en het gevoel van de training over te brengen naar de wedstrijden van het weekend erna."

De Vroome

Indy de Vroome, die in februari nog stuntte bij het WTA-toernooi van Antwerpen door daar als qualifier de tweede ronde te halen, werd door Haarhuis nog net niet goed genoeg gevonden voor de Fed Cup-selectie.

"Iedereen weet dat De Vroome ongelooflijk goed kan tennissen. Ze is beter dan wie dan ook in Nederland, maar dan bedoel ik ook echt veel beter. Alleen soms is ze juist veel slechter dan wie dan ook."

"In potentie is De Vroome een top tien-speelster, maar in haar hoofd is ze nog geen top duizend. Daar zit nog ongelooflijk veel ruimte voor verbetering. Haar slagen en haar opslag zijn fantastisch. Aan de techniek ligt het niet, het komt door haar hoofd. Ik hoop haar op korte termijn wel te kunnen selecteren. Ze zit er niet ver vanaf."