Novak Djokovic vindt dat zijn soms flamboyante gedrag op de baan onderdeel is van zijn succes.

"Ik ben er niet trots op dat ik soms mijn racket verniel en af en toe scheld op de baan. Het zou niet mogen gebeuren, maar mijn coaches zeggen dat het beter is om de boosheid er helemaal uit te gooien", aldus de mondiale nummer één tegenover de Servische tv-zender B92.

"Als je het voor jezelf houdt gaat het aan je vreten. Ik wil graag mezelf zijn en houd er niet van anderen na te apen. Soms leidt dat tot onacceptabel gedrag, zo ben ik nou eenmaal."

Djokovic speelt dinsdag zijn eerste partij sinds hij de Australian Open won. Hij treft bij het prestigieuze ATP-toernooi in Dubai de Canadees Vasek Pospisil.

Fitheid

Een van de belangrijkste factoren bij het winnen van zijn acht Grand Slam-titels is volgens hem zijn fitheid. 

"Ik heb veel te danken aan mijn genen. Mijn opa is 78 jaar oud en speelt nog altijd volleybal. Maar essentieel zijn ook de diverse hersteltrainingen die ik doe, van rekken tot en met het nemen van een ijsbad."

Djokovic krijgt door zijn bijna onovertroffen fitheid regelmatig vragen over doping. "Ik heb nooit ook maar overwegen om prestatiebevorderende middelen te nemen. Zo ben ik niet opgevoed. De mensen om me heen zouden ook nooit denken dat ik doping of iets dergelijks gebruik om sneller te herstellen."