Wawrinka ten koste van Raonic naar finale ABN Amro-toernooi

Stan Wawrinka heeft zaterdag de finale bereikt van het ABN Amro-toernooi. De Zwitser was in twee sets te sterk voor de Canadees Milos Raonic: 7-6 (3) en 7-6 (7).

De mondiale nummer acht treft in de finale titelverdediger Tomas Berdych, die eerder op de dag afrekende met Gilles Simon.

Beide spelers gaven elkaar weinig toe in de eerste set, die gekenmerkt werd door veel korte punten. Wawrinka had moeite om grip te krijgen op de harde services van Raonic. De 24-jarige Canadees, nummer zes van de wereldranglijst, moest het op zijn beurt vanaf de baseline vaak afleggen tegen de Zwitser.

Een tiebreak moest de beslissing brengen. Wawrinka pakte daarin de eerste twee minibreaks, door een onnodige fout van Raonic en een gelukkige bal via de netrand. Die voorsprong stond de Zwitser niet meer af. Hij pakte na driekwartier de eerste set met 7-3.

Het beeld van de wedstrijd veranderde niet aan het begin van de tweede set. Raonic bleef opslagen afvuren van ruim boven de tweehonderd kilometer, maar kon tijdens de servicegames van Wawrinka weinig uitrichten.

Breakkansen

Bij 3-3 had Raonic wel drie breakkansen op rij door slordig spel van de Zwitser. De Canadees kon door onnodige fouten niet profiteren.

Opnieuw moest een tiebreak de set beslissen. De eerste minibreak daarin was weer voor Wawrinka, maar Raonic greep vervolgens even het momentum. Na een dubbele fout van Wawrinka pakte de Canadees nog een punt op de service van de Zwitser door een snoeiharde backhand. Raonic kreeg twee setpunten, maar kon die niet benutten.

Het verzet van Raonic was daarna definitief gebroken. De Canadees sloeg een forehand ruim uit, waardoor Wawrinka zijn eerste wedstrijdpunt kreeg. De Zwitser pakte die direct na een uur en veertig minuten spelen.

Wawrinka en Raonic speelden drie keer eerder tegen elkaar. De Zwitser won alle ontmoetingen.

Wawrinka: 'Ik verwacht zware eindstrijd tegen Berdych' | Berdych: 'Wedstrijdplan heeft me geholpen tegen Simon' | Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie