Tomas Berdych heeft zaterdag de finale bereikt van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. De titelverdediger uit Tsjechië won eenvoudig van de Fransman Gilles Simon in twee set: 6-2 en 6-1.

Berdych treft zondag in de finale de winnaar van de andere halve eindstrijd tussen Stan Wawrinka en Milos Raonic.

Simon kreeg het direct moeilijk tijdens zijn eerste opslagbeurt. De mondiale nummer negentien stond 40-0 voor, maar verloor vervolgens vijf punten op rij en moest een break toestaan. De Fransman moest het steeds afleggen tegen het aanvallende spel van de titelverdediger uit Tsjechië.

Ook in de rest van de set had Simon nauwelijks een antwoord op de harde opslagen en forehands van de nummer zeven van de wereld. Met een kenmerkende forehandwinner benutte Berdych bij 5-2 zijn tweede setpunt.

Frustratie

Simon haalde ook in de tweede set niet zijn niveau van eerder deze week, toen hij onder meer de nummer één van de plaatsingslijst Andy Murray uitschakelde. Hij verloor zijn eerste opslagbeurt zonder ook maar een punt te winnen en schreeuwde een paar keer van frustratie.

Berdych, nummer zeven van de wereldranglijst, bleef solide zijn opslagbeurten winnen en kende geen genade met Simon, die in de tweede set slechts zes punten won. De partij duurde nog geen uur.

Simon en Berdych speelden negen keer eerder tegen elkaar. De Fransman wist zes van die ontmoetingen te winnen.

Rojer

Jean-Julien Rojer plaatste zich samen met zijn partner Horia Tegau voor de finale van het dubbeltoernooi in Rotterdam. Het Nederlands/Roemeense duo versloeg in de finale Robin Haase en zijn Duitse partner André Begemann in twee sets: 7-6 (2) 6-3.

Vorig jaar verloren Rojer en Tegau de finale in Ahoy van de Fransen Michael Llodra en Nicolas Mahut.

De tegenstanders van Rojer en Tecau zijn de Brit Jamie Murray en Australiër John Peers. Dat koppel was in de halve eindstrijd te sterk voor de Brit Dominic Inglot en Roemeen Florin Mergea (4-6, 6-3, 10-8).

De Nederlander en Roemeen stonden eerder dit jaar in de eindstrijd van het ATP-toernooi in Sydney, maar verloren die. Op de Australian Open was de halve finale het eindstation voor Rojer en Tecau.

Berdych: 'Wedstrijdplan heeft me geholpen tegen Simon' | Wawrinka: 'Ik verwacht zware eindstrijd tegen Berdych' | Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi