Andy Murray heeft donderdag ten koste van de Canadees Vasek Pospisil de kwartfinales bereikt van het ABN Amro-toernooi. Ook Tomas Berdych bereikte de laatste acht.

Murray, nummer één van de plaatsingslijst, versloeg de 24-jarige Pospisil in twee sets: 6-3 en 7-5.

De hoogstaande partij op het centre court in Ahoy ging gelijk op tot 3-3, toen Murray zijn eerste break plaatste. Dat bleek genoeg voor setwinst.

In het tweede bedrijf leek de mondiale nummer vier op weg naar een eenvoudige overwinning. De Schot ging opnieuw door de opslag van Pospisil, maar wist die voorsprong niet vast te houden. Murray verloor vervolgens twee keer op rij zijn servicegame, waarna de Canadees zelfs mocht serveren voor de set.

Pospisil, nummer 59 van de wereld, wist in die game één setpunt af te dwingen. Na een rally van dertig slagen maakte hij een fout met zijn backhand en kreeg Murray weer de overhand in partij. Hij plaatste direct twee breaks op rij en stootte door naar 7-5. 

Murray treft in de kwartfinale Gilles Simon, die eerder op de dag te sterk was voor Jeremy Chardy.

Berdych

Titelverdediger Berdych uit Tsjechië versloeg de Italiaan Andreas Seppi in drie sets: 6-0, 3-6 en 6-3.

Seppi begon erg matig aan het duel in Ahoy. De Italiaan, in de vorige ronde nog te sterk voor Robin Haase, had weinig in te brengen tegen de harde opslagen van Berdych en maakte tijdens zijn servicegames veel fouten. Daardoor stond er na twintig minuten 6-0 voor Berdych op het scorebord.

Seppi, nummer 35 van de wereldranglijst, herpakte zich in de tweede set. De Italiaan won vooral vanaf de baseline steeds vaker de rally en profiteerde van een slordige opslagbeurt van Berdych, waardoor hij bij 2-1 een break plaatste. Seppi behield die voorsprong en pakte set.

Berdych, de mondiale nummer zeven, pakte het momentum weer terug in de derde set. Hij ging bij 2-1 door de opslag van Seppi en kwam daarna niet meer in de problemen. 

Vorig jaar stonden Berdych en Seppi tegenover elkaar in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi. De Tsjech was toen ook de sterkste.

Berdych speelt vrijdag tegen de Fransman Gaël Monfils, die woensdag in twee sets te sterk was voor Roberto Bautista Agut.

Simon

Simon plaatste zich voor de kwartfinales door zijn landgenoot Chardy in twee sets te verslaan: 6-4 en 6-3.

De als achtste geplaatste Simon ging bij 3-2 in de eerste set door de opslag van Chardy en stond die voorsprong niet meer af.

Twee dubbele fouten van Chardy zorgden ervoor dat hij vroeg in de tweede set opnieuw zijn opslagbeurt moest inleveren. 

Simon sloeg zich vervolgens solide naar de overwinning. Hij ging bij 5-3 weer door de service van zijn landgenoot en besliste de partij na ruim een uur.

De mondiale nummer negentien speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van het duel tussen Andy Murray en Vasek Pospisil. Die wedstrijd staat later op de dag op het programma.

Murray alleen niet blij met opslag tegen Pospisil | Berdych: 'Nieuwe coach brengt frisse blik op mijn spel' | Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi