Toernooidirecteur Richard Krajicek zag woensdag lijdzaam toe hoe zijn ABN Amro-toernooi op één dag beide Nederlanders kwijtraakte in de eerste ronde van het enkelspel.

"Het is jammer, al wist ik bij de loting al dat het lastig werd. Het is gewoon een heel sterk toernooi", zegt de voormalig winnaar van Wimbledon tegen NU.nl.

"De Nederlanders hebben allemaal wildcards nodig en dan weet je dat het moeilijk is om een ronde of een paar rondes te winnen."

Igor Sijsling verraste vorig jaar nog met een knappe halve finaleplaats in Rotterdam, maar bij zijn afwezigheid verloren Robin Haase en Jesse Huta Galung meteen in drie sets van respectievelijk Andreas Seppi en Stan Wawrinka.

"Ik hoop altijd dat het goed gaat. Haase haalde hier ook al eens de kwartfinale. Het is alleen niet iets waar we van uit kunnen gaan, het zijn geen zekerheidjes."

Fitte gasten

De matige resultaten in 2015 hebben tot gevolg dat er maandag bij het uitkomen van de nieuwe ATP-ranking mogelijk geen enkele Nederlandse man in de top honderd staat. Krajicek denkt dat Haase, Sijsling, Huta Galung en Thiemo de Bakker daar wel snel terug kunnen keren.

"Ik denk dat het verstandig is om challengers te spelen. Dat is de manier om de ranking te verbeteren en zelfvertrouwen terug te krijgen. Al hebben die toernooien tot nu toe altijd bewezen dat ze er eigenlijk te goed voor zijn als ze er echt voor gaan."

Uiteindelijk moeten Haase, Sijsling en De Bakker volgens Krajicek zeker weer toe kunnen groeien naar een vaste plek op ATP-toernooien en een ranking richting de top vijftig. "Ze hebben er allemaal gestaan en het zijn fitte gasten. Qua tennis kan het wel en ik denk dat ze allemaal nog willen."

"Bij Huta Galung heb je wel het gevoel dat hij echt boven zichzelf moet uitstijgen en foutjes maakt als het spannend wordt. Hij heeft moeite op dit niveau en doet het juist wel weer goed in challengers."

"De Bakker blijft het grootste talent dat we ooit hebben gehad en die heeft in de voorbereiding op dit seizoen hard getraind. De vraag is of hij dat blijft doen. Het is niet even drie weken vol gas en de rest van het jaar niks."

Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi