Robin Haase baalde woensdag in Rotterdam van zijn tweede nederlaag binnen negen dagen tegen Andreas Seppi.

"Het was frustrerend en vooral omdat hij zo goed serveerde. Ik heb in de tweede en derde set geen kans meer gehad", concludeerde Haase na het verlies in de tweede ronde.

De Hagenaar verloor voor de vijfde keer op rij zijn eerste partij op het ABN Amro-toernooi en heeft dit jaar nog geen wedstrijd gewonnen.

"Ik heb gedaan wat ik kon en blijkbaar was het niet genoeg. Hij speelt dan ook met net wat meer vertrouwen dan ik, maar het gaat wel de goede kant op."

Seppi zette Haase vorige week in Zagreb ook al de voet dwars en strandde daar pas in de finale. De Italiaan won op de Australian Open nog van Roger Federer.

"In Zagreb merkte ik wel dat het vertrouwen weg was, maar ik knokte me terug. Die wedstrijd verlies ik, maar wel van iemand die in vorm is. Ik vond het helemaal niet erg om weer tegen hem te spelen en had het idee dat ik nu wel kon winnen als ik meer kansen had gekregen."

Scheidsrechter

Haase wist in Ahoy de eerste set eruit te slepen via een tiebreak, maar gaf daarna meteen het initiatief weg aan Seppi. "Ik win de eerste set verdiend en dan wil ik doorzetten. Toen liet ik me misschien afleiden door de scheidsrechter."

"Die begon ineens tegen me te praten tijdens de tiebreak omdat ik zestien of zeventien punten geleden te veel tijd had genomen. Ik dacht: waarom hebben we het hierover? Geef me dan een waarschuwing."

"Vervolgens speel ik mijn minste game en was ik even uit mijn concentratie. Dat kwam misschien door dat gesprekje van twintig seconden dat we daarover hadden. Terugkijkend had ik toen scherper moeten beginnen en me niet moeten laten afleiden."

Aanknopingspunten

De 27-jarige Haase dreigt door zijn nederlaag voor het eerst sinds 2 augustus 2010 buiten de top honderd van de ATP-ranking te vallen. Dat betekent dat rechtstreekse plaatsing voor Grand Slams in gevaar is en dat het spelen van kleinere toernooien noodzakelijk is.

"Ik kijk eerlijk gezegd niet zo heel veel naar de ranking, maar moet wel kijken wat ik nu ga spelen. Dat zullen weer enkele challengers worden, dat is duidelijk. Het is zaak om de eerste maand van dit jaar te vergeten en zo kijk ik er ook echt naar."

In Azië en Oceanië had Haase nog ziekte als excuus, maar nu gaat het fysiek juist goed. "Ik ben hier met mijn osteopaat en dat gaat prima. Ik had ook juist het slechtste begin dat ik me kon voorstellen in Australië terwijl mijn voorbereiding op het seizoen de beste was in vier of vijf jaar."

"Het niveau gaat de goede kant op, dus dan moet ik daar maar vertrouwen uit halen. Het liefst win ik wedstrijden, maar vorig jaar won ik al geen trainingspotjes en nu wel. Deze week merk ik dat ik weer sets win van Murray, Berdych en Melzer. Daar moet ik maar aanknopingspunten in vinden."

Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi