Tomas Berdych steekt naar eigen zeggen in een nog betere vorm dan vorig jaar toen hij het ABN Amro-toernooi in Rotterdam voor het eerst op zijn naam schreef.

"Het is erg moeilijk te vergelijken, maar ik heb mijn spel veranderd en voel me beter. Mijn niveau is hoger en nu moet ik dat volhouden", vertelt de Tsjech na zijn eerste ronde tegen NU.nl.

Het was voor Berdych speciaal om terug te keren in Ahoy. "Het is altijd prettig om op een plek te zijn waar ik goede herinneringen heb, zeker bij zo'n sterk toernooi."

De nummer zeven van de wereld leek dinsdag op weg naar een klinkende zege op Tobias Kamke, maar de Duitse 'lucky loser' wist hem nog tot het uiterste te dwingen in de tweede set: 6-1 en 7-5.

"Het was zeker niet perfect, maar het is goed dat er ruimte voor verbetering is. Het was een gebrek aan concentratie, maar ik vond mijn focus gelukkig terug. Dat is een goede wake-upcall voor de volgende wedstrijd."

In de tweede ronde is Robin Haase of Andreas Seppi zijn tegenstander. De Nederlander en de Italiaan treffen elkaar woensdagmiddag. "Ik zal voor beiden klaar moeten zijn en ben er aan gewend om een thuisspeler te treffen, dus daar maak ik me geen zorgen om. Ik moet gewoon mijn beste tennis laten zien."

Titelverdediger Berdych in twee sets langs 'lucky loser' Kamke | Raonic gelooft ondanks moeizaam debuut in toernooizege | Dimitrov: 'Onzin dat alleen Grand Slams belangrijk zijn'