Jesse Huta Galung denkt dat hij woensdagavond voor een verrassing kan zorgen tegen Stan Wawrinka in de eerste ronde van het ABN Amro-toernooi.

"Ik heb het niveau om het zo'n speler moeilijk te maken, maar dan moet ik wel op de toppen van mijn kunnen spelen", aldus de geboren Haarlemmer tegen NU.nl.

Huta Galung, slechts de nummer 248 van de wereld, wist al lang dat hij een wildcard zou krijgen voor Rotterdam en heeft zich uitgebreid kunnen voorbereiden op het evenement.

"Het is echt een hoogtepunt waar ik naartoe heb geleefd. In deze week wilde ik pieken en dan speel ik tegen Wawrinka, een speler van wereldklasse. Ach, ik moet gewoon aan de bak. Het wordt een mooie uitdaging."

"Als ik de baan op ga met de intentie dat ik niet kan winnen, dan kan ik beter helemaal niet gaan. Ik weet natuurlijk nooit hoe hij speelt, maar het is wel zijn eerste wedstrijd sinds Australië en hij heeft hier lang niet gespeeld."

Ranking

De 29-jarige Wawrinka, in 2005 voor het laatst actief in Ahoy, strandde vorige maand als titelverdediger in de halve finale van de Australian Open. De Zwitser is de nummer acht van de wereld en staat vooral bekend om zijn ijzersterke backhand.

"Die slag zal ik moeten ontwijken en ik zal koste wat het kost het initiatief moeten houden zodat hij mij niet onder druk kan zetten. Als ik dat drie sets vol kan houden, kan het een mooie avond worden."

Huta Galung, leeftijdsgenoot van Wawrinka, bereikte precies een jaar geleden met 91 nog zijn beste ranking ooit op de wereldranglijst. Die positie lijkt nu ver weg, al heeft de nummer vijf van Nederland goede hoop. "Ik heb niks meer te verdedigen qua punten, dus daar maak ik me helemaal geen zorgen om."

"Ik wil eigenlijk zo snel mogelijk naar de top 150. Meteen naar de honderd is een te grote stap, maar ik ben tot veel in staat en heb het al een keer bewezen. Ik sta al goed te spelen, alleen de resultaten moeten langzaam mijn kant op vallen."

Lastig

Toernooidirecteur Richard Krajicek koos ervoor om Huta Galung een wildcard te geven vanwege zijn deelname aan de Supermatch. Hij dubbelde maandag met prijswinnaar Glenn Smits, die de beste clubkampioen van Nederland werd in een door het toernooi georganiseerde wedstrijd.

Mede door dat besluit kozen Igor Sijsling en Thiemo de Bakker ervoor om hun geluk deze week te beproeven in de Verenigde Staten en Brazilië. "Het was leuker geweest als ze hier waren, maar ik begrijp de keuze. Igor wil geen kwalificaties spelen en Thiemo kiest voor gravel."

Huta Galung voelt zich niet bezwaard dat hij niet op sportieve gronden tot het grootste tennistoernooi van Nederland is toegelaten. "Het is altijd een lastig verhaal met wildcards zolang wij geen top vijftig staan en niet rechtstreeks het toernooi in komen. Ik ben blij dat de keuze op mij gevallen is."

Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi