Het Nederlands Fed Cup-team strijdt met Australië om een plek in de wereldgroep. Dat heeft de loting dinsdag in Londen bepaald.

Het team van captain Paul Haarhuis speelt op 18 en 19 april een thuiswedstrijd in de Maaspoort in Den Bosch. ''Superblij dat we weer thuis spelen. Het is een pittige tegenstander", reageerde Haarhuis op de loting.

De Australische vrouwen verloren afgelopen weekeinde in de eerste ronde van de wereldgroep met 4-1 van Duitsland en moeten daardoor een promotie/degradatieduel afwerken.

Het Nederlands team, met daarin Kiki Bertens, Arantxa Rus, Richel Hogenkamp en Michaëlla Krajicek, kwam afgelopen weekend een stap dichter bij de wereldgroep door Slowakije in Apeldoorn met 4-1 te verslaan.

Het team van Australië bestond tegen Duitsland uit Samantha Stosur, Casey Dellacqua, Jarmilia Gajdosova en Olivia Rogowska.

Baansoort

Direct na de loting had Haarhuis in Ahoy, waar hij dinsdag het jaarlijkse tennistoernooi bijwoonde, via zijn telefoon al druk contact met zijn speelsters over de keuze van de baansoort.

''Het liefst zou ik op gras spelen, want daar houdt Stosur niet van, maar dat zal lastig worden'', aldus Haarhuis.

''Ik ga er ook vanuit dat Australië met de sterkste ploeg zal komen, want Australiërs zijn altijd supertrots om voor hun land uit te komen. Op papier is het ook zeker een hele zware loting, maar het is wel gaaf voor die meiden dat we weer voor eigen publiek kunnen spelen. Het is ook mooi voor het Nederlandse tennis.''

Kopvrouw Stosur is de mondiale nummer 25 en won in 2011 de US Open. Gajdosova is een van oorsprong Slowaakse speelster die sinds 2007 voor Australië uitkomt. Zij is de nummer 54 van de wereld.

Dellacqua is de mondiale nummer 35 en Rogowska staat nog net bij de beste tweehonderd speelsters van de wereld op plaats 196.

Aan de Maaspoort bewaart het Nederlandse team goede herinneringen. Vorig jaar won de equipe van Haarhuis er van Japan en promoveerde daardoor naar wereldgroep II. Net als tegen Slowakije waren Bertens en Rus toen de speelsters in het enkelspel.