Ernests Gulbis is maandag meteen uitgeschakeld op de openingsdag van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam. De als zesde geplaatste Let verloor verloor in de eerste ronde van de Oostenrijker Dominic Thiem.

Vorig jaar haalde Gulbis nog de halve finale in Ahoy, waarin hij verloor van de latere winnaar Berdych. Thiem stuit nu in de tweede ronde op de winnaar van de partij tussen de Spanjaard Marcel Granollers en de Oekraïner Sergij Stachovsky.

Simone Bolelli won maandag eenvoudig de openingspartij van het toernooi. In de eerste ronde rekende de Italiaan in twee sets af met de Tsjech Lukas Rosol: 6-3 en 6-1.

Afgaande op de stand van de wereldranglijst was de zege van Bolelli een verrassing. De Italiaan staat vijftigste, 21 plekken onder Rosol.

Bolelli stuit in de volgende ronde op de winnaar van het duel tussen de Rus Andrei Kuznetsov en de als tweede geplaatste Canadees Milos Raonic.

Bautista Agut

De als zevende geplaatste Roberto Bautista Agut plaatste zich voor de tweede ronde door de 17-jarige Duitse wildcardhouder Alexander Zverev met 6-4 en 6-1 te verslaan.

De Spanjaard treft in de achtste finales de winnaar van het Franse onderonsje tussen Gaël Monfils en Edouard Roger-Vasselin.

Jesse Huta Galung slaagde er in het dubbelspel niet in te stunten met zijn gelegenheidspartner Glenn Smits. De ervaren Pakistaan Aisam-Ul-Haq Quereshi, die in het verleden dubbelde met Jean-Julien Rojer, en zijn Servische partner Nenad Zimonjic stuurden het Nederlandse duo met 6-1 en 6-3 naar huis.

Overzicht: Speelschema ABN Amro-toernooi