Arantxa Rus steeg zondag opnieuw boven zichzelf uit. De mondiale nummer 218 versloeg Anna Schmiedlova, waardoor het Nederlandse Fed Cup-team het beslissende derde punt pakte in de ontmoeting met Slowakije.

"Ik denk dat we allebei een heel hoog niveau haalden in de partij. Zij gaf weinig cadeau. Ik speelde agressief en serveerde goed. Gelukkig pakte ik net die laatste game", aldus Rus na haar overwinning in drie sets (6-3, 2-6 en 6-4) op de nummer 75 van de wereld.

Het beslissende moment was volgens Rus op 4-3 in de derde set voor Schmiedlova. "Ze stond 30-0 voor op haar service, maar ik won die game toch nog door een paar lange rally's te winnen. Vervolgens serveerde ik een paar keer slim en kwam ik op 5-4. Toen bleef ik op haar forehand spelen, omdat ze daar toch meer fouten mee maakte. Gelukkig gebeurde dat en won ik."

Een dag eerder had Rus ook al van Magdalena Rybarikova gewonnen. Het spel van Rus dit weekend deed denken aan haar partijen op Roland Garros in 2012, toen ze de laatste zestien haalde op het Grand Slam-toernooi. Inmiddels is de voormalig nummer 61 ver afgezakt op de wereldranglijst.

"Die ranking van 218 staat helaas nog wel achter mijn naam. Ik hoop dat ik dit niveau nu ook in de toernooien vast kan houden. Ik speel heel vaak goed in de Fed Cup, vanaf mijn debuut al. Dat komt doordat de sfeer goed is in het team en er veel mensen achter je staan. Dat doet wat met mij."

Haarhuis

Captain Paul Haarhuis speelt volgens haar ook een rol in haar goede prestaties. "Haarhuis geeft me goede aanwijzingen tijdens de wedstrijd, maar maakt af en toe ook een grapje. Ik moest daardoor in die derde set een paar keer lachen op de bank, dat geeft afleiding van de spanning."

Rus vindt het fijn om een coach langs de kant te hebben. "Een coach ziet vaak toch meer dan jij zelf. Als het zo spannend is, is het fijn dat je wat kwijt kan aan hem."

De Nederlandse neemt nu eerst een week vrij en gaat daarna challengertoernooien spelen in Duitsland en de Verenigde Staten. "Daarna hoop ik qua ranking weer in aanmerking te komen voor de kwalificatietoernooien van WTA-toernooien."

Het Fed Cup-team mag door de overwinning tegen Slowakije in april een play-offduel spelen om een plek in de wereldgroep. Dinsdag is de loting voor die ontmoeting.

Bekijk een interview met Rus:
Bekijk een interview met Rus:

Rus bezorgt Fed Cup-team overwinning tegen Slowakije | Bertens: 'Ik zat me alleen maar op te fokken in de tweede set'