Arantxa Rus maakte haar uitverkiezing door captain Paul Haarhuis zaterdag in het tweede enkelspel van de Fed Cup-ontmoeting met Slowakije volledig waar.

Ze verraste Magdalena Rybarikova, die 170 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst, in twee sets (6-3 en 6-4) en bracht de stand in de ontmoeting op 1-1.

Rus was erg blij met haar spel. "Ik begon meteen goed, was agressief en serveerde goed. Ze kon niet veel met de ballen die ik sloeg."

"Op gravel voel ik me altijd lekker. In de training ging het ook al goed, net als bij iedereen eigenlijk van ons team. Je kon vandaag niet zien dat Rybarikova veel hoger staat op de wereldranglijst."

Rus verloor in 2013 van de Slowaakse op het gras van Rosmalen. "Dit was een hele andere wedstrijd. Zij speelt veel liever op een snellere baan. Rybarikova wist niet goed wat ze moest doen met mijn spinballen. Ik had al aan het begin van de wedstrijd het gevoel dat ik kon winnen."

Coach

Haarhuis verkoos Rus boven Richel Hogenkamp, die 94 plaatsen hoger geklasseerd is.

"Het was een lastige keuze voor Haarhuis om te kiezen tussen mij en Hogenkamp. Het niveau van ons lag erg dicht bij elkaar in de trainingen. Ik ben daar natuurlijk tijdens die wedstrijd niet meer mee bezig geweest, maar puur met mijn eigen spel", stelt Rus.

De sfeer in Omnisport Apeldoorn had een goede invloed op het spel van Rus. "Het is een lekker gevoel dat er zo veel publiek achter je staat. Ik vind het leuk om in een team te spelen en een coach zoals Paul op de bank te hebben. Daar leer je veel van."

"Het liefst zou ik het hele jaar met een coach spelen, maar dat lukt financieel niet. Dat is op dit moment niet anders. Als ik hoger kom op de wereldranglijst kan dat hopelijk weer. Nu reist Nick Carr (de voormalig coach van Martin Verkerk, red). een paar weken met me mee."

Dubbel

Rus speelt zondag tegen Anna Schmiedlova. Kopvrouw Kiki Bertens neemt het dan op tegen Rybarikova. 

Michaëlla Krajicek en Hogenkamp vormen het Nederlandse dubbel. Zij treffen in het laatste duel Rybarikova en Schmiedlova. De winnaar van de ontmoeting plaatst zich voor een playoff-duel voor een plaats in de wereldgroep.

Bertens: 'Erg lastig spelen tegen foutloze Schmiedlova'