Kiki Bertens heeft veel vertrouwen in de rest van het tennisseizoen, ondanks haar wisselvallige start in Australië.

De kopvrouw van het Nederlandse Fed Cup-team ging hard onderuit tegen Eugenie Bouchard (6-0 en 6-3) in de tweede ronde van de Australian Open, maar won in het dubbelspel het WTA-toernooi van Hobart en haalde de laatste acht bij het dubbeltoernooi in Melbourne.

"Ik heb twee goede wedstrijden gespeeld en drie slechte. Echt een middenweg is er nog niet. Ik had eigenlijk wel gehoopt om het beter te doen. In het dubbelspel ging het gelukkig wel goed. Ik heb daardoor nog veel wedstrijden kunnen spelen in Australië", aldus Bertens.

Die vele wedstrijden in het dubbelspel moeten voor de mondiale nummer zeventig uiteindelijk leiden tot verbetering in het enkelspel, dat voor haar nog steeds het belangrijkste blijft. 

"In het dubbelspel is mijn spelwijze agressiever en daar moet ik in de single ook naartoe. Een betere training dan dubbelen bestaat er voor mij niet, omdat het in wedstrijdvorm is."

Fysiek

Fysiek staat Bertens er naar eigen zeggen erg goed voor, onder meer door de intense fysieke trainingen in de maanden voor de start van het seizoen.

"Ik heb geen last van pijntjes of kleine blessures, dat geeft een goed gevoel tijdens wedstrijden. In november en december heb ik de basis daarvoor gelegd. Ik wil ook gedurende het jaar meer aan mijn fysiek werken, vooral in de weken dat ik geen toernooien heb."

Het belangrijkste doel voor Bertens in 2015 is constanter worden. "Het moet minder wisselvallig. Op die manier hoop ik mijn beste ranking van 41 te verbeteren."

De 23-jarige Wateringse heeft vooral geleerd van haar zware nederlaag tegen Bouchard. "Ik speelde niet aanvallend genoeg en maakte te veel fouten. Dat is een goede les geweest."

Slowakije

Bertens verwacht net als captain Paul Haarhuis komend weekend een zware ontmoeting tegen Slowakije in wereldgroep II van de Fed Cup. 

"De Slowaken zijn de favoriet, ondanks het afzeggen van Dominika Cibulkova. Daniela Hantuchova en Jana Cepelova. Die andere meiden staan ook hoger dan wij op de wereldranglijst. Het wordt een heel lastige wedstrijd."

De overstap van het Australische hardcourt naar het gravel in Omnisport Apeldoorn vormt voor Bertens geen probleem. "Ik heb nooit lang nodig om te wennen aan een nieuwe baansoort."

De winnaar van de ontmoeting tussen Nederland en Slowakije speelt later dit jaar een play-offduel om een plaats in de wereldgroep.

Haarhuis: 'We zijn nog steeds underdog tegen Slowakije'