Fed Cup-captain Paul Haarhuis ziet zijn team in de ontmoeting met Slowakije van komend weekend nog steeds als underdog, ondanks het afzeggen van de twee Slowaakse topspeelsters Dominika Cibulkova en Jana Cepelova.

Cibulkova, de mondiale nummer achttien, geeft de voorkeur aan trainen op hardcourt om zich voor te bereiden op de komende WTA-toernooien. Cepelova, nummer 58 van de wereld, kampt met een longonsteking.

"We hadden er al rekening mee gehouden dat Cepelova er niet bij zou zijn, omdat ze op de Australian Open niet gespeeld had. Dat Cibulkova er zeker niet bij is hoor ik pas net”, aldus Haarhuis dinsdag op een persconferentie.

"Toch houden ze een sterk team. Op papier zijn ze nog steeds een stuk sterker dan wij, maar het verschil is wel kleiner geworden door het afzeggen van beide speelsters. Dat is voor ons alleen maar goed, maar het is niet zo dat we opeens favoriet zijn."

Rybarikova

Met Magdalena Rybarikova (nummer 47) en Anna Schmiedlova (nummer 75) heeft Slowakije twee speelsters bij de beste tachtig van de wereld. 

Nederland heeft met kopvrouw Kiki Bertens (nummer 70) slechts één speelster van die statuur. Richel Hogenkamp (125) en zeker Arantxa Rus (218) en Michaëlla Krajicek (268) zijn ver verwijderd van de top-100.

"Wij blijven dus de underdog. Een overwinning voor ons op zondag zou een stunt zijn", stelt de captain.

Het team van Haarhuis heeft eerder bewezen tot een stunt in staat te zijn. Tegen het op papier sterkere Japan won Nederland vorig jaar met 3-2. Door die overwinning promoveerde het Fed Cup-team naar wereldgroep II.

"Toen konden we elkaar naar een hoger niveau tillen en uiteindelijk winnen. Dat is voor ons vertrouwen erg positief geweest", stelt Hogenkamp.

Opstelling

De Achterhoekse kon een week niets doen omdat ze ziek was. Inmiddels voelt Hogenkamp zich beter. "Ik ben dinsdag begonnen met trainen hier op gravel. Dat gaat prima. Ik ben helemaal fit."

Ze lijkt de meeste kans te maken om de tweede enkelpartij te gaan spelen naast kopvrouw Bertens. Haarhuis is nog niet uit over zijn opstelling voor de ontmoeting in Apeldoorn. 

"Op basis van de vorm tijdens de trainingen maak ik een beslissing. Natuurlijk gaat Bertens normaal gesproken spelen, omdat zij de laatste jaren heeft bewezen dat ze de kopvrouw van het team is en de beste resultaten heeft neergezet. Voor de tweede singleplek zijn Hogenkamp, Arantxa Rus en Krajicek alledrie een optie. Die staan klaar."

De winnaar van de ontmoeting in wereldgroep II speelt later dit jaar een playoff-duel om promotie naar de wereldgroep.