Novak Djokovic heeft zondag voor de vijfde keer in zijn carrière de Australian Open op zijn naam geschreven. De Serviër was in de eindstrijd in vier sets te sterk voor Andy Murray.

Na drie uur en 39 minuten stond er 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3 en 6-0 op het scorebord in Melbourne.

Het was al de derde keer dat Djokovic het in de finale opnam tegen de Schot. Ook in de 2011 en 2013 ging de Serviër na een onderling duel met de overwinning aan de haal bij het Grand Slam-toernooi.

Djokovic boekte en passant zijn vijftigste zege in Australië. Alleen Roger Federer (75) en Stefan Edberg (56) wonnen vaker in Melbourne.

Murray stond voor de vierde keer in de finale van de Australian Open, maar de nummer zes van de ATP-ranglijst moest evenzoveel keer de zege aan zijn opponent laten.

Vorig jaar kroonde de Zwitser Stanislas Wawrinka zich nog verrassend tot winnaar op het hardcourt door Rafael Nadal in vier sets te verslaan.

Onderbrekingen

In de eerste twee sets waren beide spelers behoorlijk aan elkaar gewaagd. In het restant van de partij had Murray beduidend minder in te brengen tegen de 27-jarige Serviër.

Gedurende de eerste set moest Djokovic zich nog wel enige tijd laten behandelen aan zijn duim, maar de huidige nummer één van de wereldranglijst kon de eindstrijd gewoon vervolgen.

Ook in het tweede bedrijf moest de partij korte tijd stilgelegd worden, omdat een groepje personen de baan betrad en op de tribune een spandoek met de tekst 'Australian Open for Refugees' werd ontrold.

Murray boos op zichzelf na vierde verloren finale in Melbourne | Bekijk hier de uitslagen van de Australian Open