Igor Sijsling heeft een flinke duikeling gemaakt op de wereldranglijst. De 27-jarige Amsterdammers verruilt op de maandag verschenen rangschikking de 84e voor de honderdste plek.

Robin Haase is op de 85e positie nog altijd de beste Nederlandse tennisser. De Hagenaar levert twee plaatsen in ten opzichte van de vorige ranglijst.

Zowel Haase als Sijsling werd in de eerste ronde van de Australian Open uitgeschakeld.

De top drie blijft intact, met Australian Open-winnaar Novak Djokovic nog steviger aan de leiding. De Serviër blijft Roger Federer en Rafael Nadal voor.

Andy Murray stijgt dankzij het bereiken van de finale in Melbourne van de zesde naar de vierde plek. De onttroonde titelhouder Stan Wawrinka zakt vijf plaatsen en staat nu negende.

Vrouwen

Bij de vrouwen verandert er in de bovenste regionen weinig. Serena Williams vergroot dankzij haar triomf op de Australian Open haar voorsprong op Maria Sjarapova en Simona Halep.

Daaronder zijn er wel enkele mutaties. Caroline Wozniacki klimt van de achtste naar de vijfde plaats en Venus Williams verruilt de achttiende voor de elfde plek.

Kiki Bertens, die in de tweede ronde strandde in Melbourne, wint twee posities en staat nu zeventigste. Richel Hogenkamp stijgt van de 138e naar de 125e plaats na haar succesvolle campagne in het kwalificatietoernooi van de Australian Open.

In de eerste ronde van het hoofdtoernooi werd Hogenkamp uitgeschakeld door Petra Kvitova.