Novak Djokovic heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van de Australian Open.

De Servische nummer één van de wereld was in vijf sets te sterk voor titelverdediger Stan Wawrinka: 7-6 (1), 3-6, 6-4, 4-6 en 6-0.

Djokovic treft in de finale Andy Murray, die donderdag te sterk was voor de Tsjech Tomas Berdych.

Djokovic en Wawrinka maakten er een gelijkopgaande strijd van in de Rod Laver Arena.

Beide spelers plaatsten één break in de openingsset, waarna Djokovic duidelijk de overhand had in de tiebreak: 7-1.

De Serviër begon slordiger te spelen in de tweede set en moest mede door een dubbele fout een vroege break toestaan. Wawrinka stond die voorsprong niet meer af en bracht de stand in de partij op 1-1.

De rollen draaiden weer om in de derde set. Met twee forehandwinners verzekerde Djokovic zich van twee breakpunten, waarna Wawrinka een fout maakte met zijn backhand.

Fouten

Djokovic kon die break voorsprong niet vasthouden, maar ging bij 5-4 opnieuw door de opslag van Wawrinka. Dat betekende direct een 2-1 voorsprong in sets voor de Serviër. 

Beide spelers begonnen in de vierde set steeds meer fouten te maken. Djokovic leek op weg naar de overwinning na een vroege break, maar Wawrinka vocht zich terug en ging twee keer op rij door de opslag van de Serviër.

Wawrinka won plotseling weer de langere rally's, die in de sets daarvoor gedomineerd werden door Djokovic. De Zwitser pakte de set met 6-4.

In de beslissende vijfde set was het verzet van Wawrinka plotseling compleet gebroken. Djokovic won zes games op rij en plaatste zich na vier uur voor zijn vijfde finale in Melbourne. Hij won het toernooi vier keer.

Vorig jaar trok Wawrinka in de kwartfinales op Melbourne Park nog aan het langste eind in een vijfsetter, waarna hij in de finale Nadal versloeg en zijn eerste Grand Slam-titel pakte.

Djokovic: 'Niet tevreden over mijn niveau' | Wawrinka: 'Ik ben mentaal helemaal dood'