Andy Murray plaatste zich donderdag voor de vierde keer in zijn carrière voor de finale van de Australian Open. De 27-jarige Schot hoopt zondag voor het eerst de titel te pakken in Melbourne.

"Ik ben heel trots dat ik voor de vierde keer in de eindstrijd sta hier", zei Murray na zijn zege in vier sets op de Tsjech Tomas Berdych (6-7 (6), 6-0, 6-3 en 7-5).

"Dat lijkt misschien niet veel met toppers als Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal om me heen, maar het is heel lastig om dat te bereiken. Dus ik ben er heel trots op."

De tweevoudig Grand Slam-winnaar mocht eerder in 2010, 2012 en 2013 om de titel in Australië strijden, maar hij verloor van Federer en twee keer van Djokovic.

"Natuurlijk is het heel teleurstellend om finales te verliezen. Ik zal me proberen zo goed mogelijk voor te bereiden op de eindstrijd van zondag. Ik had mezelf in ieder geval niet in een betere positie kunnen manoeuvreren."

Spanning

Het duel met Berdych was van tevoren al een interessante, omdat de Tsjech sinds kort wordt begeleid door Dani Vallverdu, de man die tot dit jaar in het begeleidingsteam van Murray zat en de Brit al heel lang goed kent.

Tijdens de wedstrijd leidde de spanning tot een aantal incidenten. Zo riep de Tsjech wat tegen Murray na het einde van de eerste set en vriendin van de Schot, Kim Sears, werd gefilmd terwijl ze wat scheldwoorden naar Berdych leek te schreeuwen.

Reactie vriendin Murray
Reactie vriendin Murray

"Als er veel opwinding wordt gecreëerd, dan is het normaal dat iedereen in de eerste set die spanning ook voelt. Ik weet zeker dat het voor Dani ook wat ongemakkelijk was. Zelfs met Tomas, die zelden wat zegt op de baan, was er wat spanning. In het heetst van de strijd wordt er dan wat gezegd waar je later misschien spijt van hebt en dat is het."

Berdych vond dat hij niks verkeerds had gedaan aan het einde van de eerste set. "Ik zei alleen tegen mezelf dat ik het goed gedaan had. Ik denk dat ik dat mag doen als ik een set win. Moet ik me druk maken om elk woord dat ik zeg? Maar het is echt geen grote zaak."

Murray weet na de halve finale van vrijdag tussen Novak Djokovic en Stan Wawrinka wie zijn tegenstander is in de eindstrijd van zondag.

Bekijk alle uitslagen op de Australian Open