Nummer één van de wereld Novak Djokovic vreest voor de invloed die matchfixing heeft op het tennis.

"Ik denk dat het illegaal is en dat het de reputatie van de sport aantast", zegt Djokovic tegen USA Today. "Er is geen ruimte in het tennis voor matchfixing, maar de realiteit is anders."

De 27-jarige Serviër, die zelf in 2006 100.000 dollar werd aangeboden om een duel te fixen, waarschuwt dat tussenpersonen bij toernooien 'veel mogelijkheden' hebben om in contact te komen met tennissers.

"Je kunt toegang krijgen tot veel hoekjes en ruimtes waar spelers praten over intieme onderwerpen, zoals blessures."

In november waarschuwde voormalig Interpol-agent Chris Eaton nog dat met name de challengers, de toernooien onder het hoogste niveau waar het prijzengeld stukken minder is dan bij de grote evenementen, ernstig worden bedreigd door de georganiseerde misdaad.

Gokkers

In augustus kwam een wedstrijd bij een Challenger in Meerbusch tussen de Nederlanders Antal van der Duim en Boy Westerhof nog onder het vergrootglas, omdat gokkers ongewoon veel hadden ingezet op de uiteindelijke uitslag van het duel.

De dubbelpartners hebben altijd ontkend iets met matchfixing te maken te hebben.

Mike Bryan, samen met tweelingbroer Bob Bryan de nummer één op de wereldranglijst voor dubbelspelers, schat echter in dat 25 tot 30 procent van alle tennissers wel eens benaderd is om een wedstrijd te fixen.

"Als je als middelmatige tennisser op het Challenger-niveau speelt en je krijgt 50.000 dollar aangeboden, wat doe je dan?", vraag de Amerikaan zich af.