Novak Djokovic heeft woensdag ook zijn tweede partij in de groepsfase van de ATP World Tour Finals gewonnen. Tomas Berdych boekte zijn eerste overwinning in Londen.

Djokovic was in de avondpartij in de O2 Arena oppermachtig in het duel met Stan Wawrinka. De Servische favoriet gunde de Zwitser slechts drie games, alle in de eerste set: 6-3 en 6-0. Het ongelijke duel duurde ruim een uur.

Ondanks de zege is de nummer één van de wereldranglijst nog niet helemaal zeker van een plek in de halve eindstrijd van het toernooi met de beste acht tennissers van het seizoen. Hij sluit de voorronde vrijdag af tegen Berdych.

Als Djokovic ook Berdych bedwingt, dan houdt hij tevens Roger Federer achter zich in de ATP-ranking van 2014, ongeacht het verdere verloop van het evenement in Londen.

Op grond van wat hij tegen de arme Wawrinka liet zien, hoeft daaraan niet te worden getwijfeld. De Zwitser, die goed en agressief begon, kon niet op tegen de kracht, de precisie en de finesse van de 27-jarige titelverdediger.

Berdych-Cilic

Berdych hield zijn kansen op de halve finale levend door in zijn tweeede groepsduel in twee sets te sterk te zijn voor Marin Cilic (6-3 en 6-1).

De Tsjech ging maandag nog hard onderuit tegen Wawrinka (6-1 en 6-1).

De nummer zeven van de wereld zal zijn laatste groepswedstrijd vrijdag moeten winnen van Djokovic. Cilic staat dan tegenover Wawrinka.

Geen wonder

Berdych doet voor het vijfde jaar op rij mee aan het eindejaarstoernooi en steeds verloor hij zijn eerste partij. De Tsjech vervolgde de World Tour Finals echter ook iedere keer met een overwinning.

"Dat is het mooie aan dit evenement. De enige dag kan je van de baan worden geslagen, de andere dag sta je er weer en kan je heel ander tennis laten zien'', zei Berdych. "Toch is er geen wonder gebeurd tussen beide partijen in. Ik heb dinsdag goed getraind, goed uitgerust en me vervolgens opnieuw opgeladen.''

Na de afstraffing door Wawrinka zei Berdych nog dat hij voor een 'mission impossible' stond in Londen. De winst op Cilic heeft het vertrouwen echter teruggebracht bij de 29-jarige Tsjech, hoewel hij beseft dat het zwaar wordt tegen Djokovic.

"Het is altijd een enorme uitdaging om tegen de nummer één van de wereld te spelen. Ik ga alles geven dat ik nog in me heb.''

De uitslagen en standen bij de ATP World Tour Finals