Roger Federer schreef zondag voor het eerst in zijn loopbaan het Masters-toernooi van Shanghai op zijn naam. De Zwitser was na afloop ongelooflijk blij.

"Ik kan niet trotser zijn. Het geeft een heel goed om voor het eerst de trofee vast te mogen houden", aldus Federer die in de finale Gilles Simon met 7-6 (6) en 7-6 (6) klopte.

De zege in Shanghai is de 81e ATP-titel van Federer. Hij won in 2006 en 2007 ook al in Shanghai, maar dat was bij de zogeheten Tennis Masters Cup, die sinds 2009 bekend staan als de ATP World Tour Finals.

Federer: "Het voelt daarom nu heel anders. Ik wilde hier heel graag de titel pakken nu het een Masters-toernooi is. En dat is nu eindelijk gelukt. Ik ben ook heel blij met de manier waarop ik nu sta te spelen."

Tweede plaats

De zeventienvoudig Grand Slam-winnaar deed met zijn zege in de Chinese stad ook goede zaken voor de wereldranglijst. Hij stijgt van de derde naar de tweede plaats, maar dat is voor de 33-jarige Zwitser van minder groot belang.

"De wereldranglijst komt voor mij nu op de tweede plaats. Als je ouder wordt draait het vooral om het winnen van prijzen. Daarom is deze week ook heel speciaal voor mij."