Roger Federer heeft zondag voor het eerst in zijn loopbaan het Masters-toernooi van Shanghai op zijn naam geschreven.

De Zwitser versloeg in de eindstrijd Gilles Simon met 7-6 (6) en 7-6 (2) en werd zo de opvolger van Novak Djokovic, die de afgelopen twee jaar de titel pakte in Shanghai. 

In totaal heeft Federer nu 81 ATP-titels achter zijn naam staan. Door zijn zege in Shanghai stijgt hij bovendien weer een plaats op de wereldranglijst. 

Vanaf maandag is Federer achter Djokovic de nummer twee van de wereld. Met zijn 33 jaar en dik twee maanden wordt hij de oudste nummer twee sinds Andre Agassi in 2003.

Breakpoints

De finale zondag in Shanghai duurde bijna twee uur. Federer had dan ook de nodige moeite met Simon, die als nummer 29 van de wereld zeer verrassend in de eindstrijd stond.

In de eerste set wist Simon zijn enige breakpoint te benutten. Federer kreeg vier breakpoints waarvan hij er ook één verzilverde. Na een spannende tiebreak (8-6) pakte de zeventienvoudig Grand Slam-winnaar alsnog de set.

Ook in de tweede set ging het gelijk op. Er waren geen breaks, maar Federer was bij 5-5 en 0-30 op de service van Simon wel dicht bij de beslissing. Met vier punten op rij herstelde de 29-jarige Fransman zich, waarna Federer in de tweede tiebreak oppermachtig was: 7-2.

Federer na primeur in Shanghai: 'Ik kan niet trotser zijn'