Thiemo de Bakker is er zondag niet in geslaagd het Nederlandse Davis Cup-team in de wereldgroep te houden.

De Westlander moest in de vijfde en beslissende partij in het Davis Cup-duel met Kroatië in vier sets zijn meerdere erkennen in de Kroatische kopman Marin Cilic: 6-7 (4), 6-4, 6-2 en 7-5.

Het team van captain Jan Siemerink verloor daardoor met 3-2 van de Kroaten en degradeert uit de wereldgroep. Nederland speelt volgend jaar in de Europees Afrikaanse zone.

De Bakker begon goed aan het duel in de Amsterdamse Ziggo Dome. Hij kende nauwelijks problemen tijdens zijn opslagbeurten en ging bij 1-1 door de service van de kersverse US Open-winnaar.

De Nederlander, die van captain Jan Siemerink de voorkeur kreeg boven Igor Sijsling, mocht bij 5-4 serveren voor de set. Hij slaagde daar echter niet in en zag de Kroaat vervolgens vier aces op rij slaan om daarmee op 6-5 te komen.

De Bakker herpakte zich en sleepte er een tiebreak uit. Daarin hervond hij zijn vorm van het begin van de set. Hij stootte door naar een 6-1 voorsprong en benutte met een forehandwinner zijn derde setpunt.

Vermoeid

Cilic, die 136 plaatsen hoger staat op de wereldranglijst dan De Bakker, herpakte zich in de tweede set. Hij plaatste vroeg een break en mocht bij 5-4 voor de set serveren. Dat lukte de Kroaat, ondanks twee breakkansen voor De Bakker.

Cilic behield de overhand in de partij in de derde set. Hij ging opnieuw vroeg door de opslag van De Bakker en deed dat nogmaals bij 4-2, waardoor hij de set met 6-2 naar zich toe trok.

De eerste breakkansen in de vierde set waren voor De Bakker bij 2-1. De Westlander kreeg er drie op rij, maar iedere keer kwam Cilic met een harde eerste opslag waar De Bakker geen antwoord op had.

Bij 5-5 maakte een vermoeid ogende De Bakker twee onnodige fouten op rij, waarna Cilic met een harde backhandreturn de beslissende break forceerde. De Kroaat serveerde vervolgens de partij solide uit.

Haase

Eerder op de dag had Robin Haase Nederland nog op gelijke hoogte gebracht met de Kroaten.

De Nederlandse kopman won na een achterstand van 2-0 in sets alsnog van de 21-jarige Kroaat Mate Delic: 3-6, 4-6, 6-4, 6-1 en 6-4.

Haase kende geen goede start van de partij. De Hagenaar serveerde matig en moest direct een break toestaan tegen de sterk spelende Kroaat. Delic stuurde Haase van links naar rechts en daar had de Nederlander nauwelijks een antwoord op.

Haase kreeg nog wel drie breakkansen tijdens de opslagbeurten van de 21-jarige Kroaat, maar wist deze door onnodige fouten niet te verzilveren. Bij 5-3 serveerde de mondiale nummer 154 de set uit.

De Nederlandse kopman kwam aan het begin van de tweede set iets beter in de wedstrijd. Hij won zijn opslagbeurten eenvoudig en begon meer winners te slaan. Het lukte Haase echter wederom niet om de twee breakkansen die hij kreeg te benutten.

Delic stond er wel op de momenten dat het moest. Met een forehandwinner langs de lijn benutte hij zijn tweede breakkans. Vervolgens serveerde hij sterk toen Haase zijn derde en vierde breakpunt kreeg van de set. 

Zenuwen

Delic leek even last te krijgen van de zenuwen toen hij bij 5-4 twee setpunten kreeg. Hij sloeg twee afzwaaiers op rij, maar wist zijn derde setpunt wel te benutten: 6-4.

Haase kreeg in de derde set toch langzaam de overhand in de wedstrijd. De Hagenaar was steeds vaker de sterkste in de langere rally’s, wat bij 5-4 resulteerde in de eerste break voor Haase van de partij. Het betekende direct setwinst voor de Nederlander.

Delic was daarna geen schim meer van de sterk spelende Kroaat in de eerste twee sets. Onder luid gejuich van het publiek plaatste Haase direct twee breaks achter elkaar in de vierde set. Bij 5-1 bracht de Nederlander dankzij een sterke opslag de stand op 2-2 in sets.

Beslissing

Haase kon het momentum niet vasthouden in de beslissende vijfde set. Hij leverde direct zijn opslagbeurt in, maar kon die achterstand in de volgende game alweer herstellen. Dat bleek de definitieve beslissing in de wedstrijd. 

Delic had steeds meer moeite om zijn eerste opslag in te krijgen en moest bij 2-2 opnieuw een break toestaan. Die voorsprong behield Haase. Bij 5-4 wist hij de partij succesvol uit te serveren.

Delic, de nummer 154 van de wereld, speelde pas zijn tweede Davis Cup-wedstrijd. Zijn eerste optreden voor zijn land was vrijdag, toen hij in vier sets te sterk was voor Igor Sijsling.

De Bakker: 'Aanvallen is de enige optie tegen Cilic' | Siemerink: 'Ik kan spelers niets verwijten' | Haase: 'Ik wist dat Delic hoge niveau niet vast kon houden'