De vroege exodus van Robin Haase, Igor Sijsling en Kiki Bertens op de US Open is illustratief voor de prestaties van Nederlandse tennissers in Grand Slam-toernooien in 2014.

In totaal boekten de Nederlandse spelers op de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open niet meer dan vijf overwinningen in het enkelspel.

Haase won een rondje op Wimbledon en Roland Garros en Bertens zegevierde drie keer op Roland Garros. Voor Sijsling viel het doek op een 'major' telkens in de eerste ronde.

Ondanks de matige resultaten hebben de Nederlandse spelers het beter gedaan dan in 2013, toen er slechts vier overwinningen werden genoteerd in Grand Slam-verband.

Toch gaat 2014 de boeken in als het op twee na slechtste Grand Slam-jaar van Nederland sinds de eeuwwisseling. Het absolute dieptepunt werd in 2009 bereikt, toen Arantxa Rus voor één schamele zege zorgde.

In 2011 en 2012 vierden de Nederlanders nog respectievelijk twaalf en dertien zeges op het hoogste niveau.

Het beste jaar voor de Oranje-tennissers sinds de eeuwwisseling was 2000. Veertien jaar geleden kwamen de Nederlandse spelers uit op 25 overwinningen op Grand Slams.

Sijsling wordt moedeloos van problemen met hitte