Kiki Bertens kon zaterdag na haar zege op Silvia Soler-Espinosa maar moeilijk bevatten dat ze zich voor het eerst in haar loopbaan geplaatst heeft voor de achtste finales op Roland Garros.

"Dit is toch een droom, dat je de tweede week van een Grand Slam haalt", aldus Bertens tegen de NOS na haar winst in twee sets (6-2 en 6-1) tegen de Spaanse.

"Ik ben zo blij dat het gelukt is. Het is echt geweldig. Zeker omdat ik ook een goede wedstrijd speel en met duidelijke cijfers win. Eigenlijk is het nog niet te bevatten hoe ik me voel."

Met de de nummer 85 van de wereld als tegenstandster in de derde ronde had Bertens gunstig geloot. Alles lijkt mee te zitten in Parijs, zo merkt Bertens zelf ook op. "Ik wist dat ik goed kon spelen en dat het eraan zat te komen, maar nu valt alles op zijn plek."

Focussen

Bertens was van begin af aan Soler-Espinose de baas en de Spaanse kreeg ook nog met fysieke ongemakken te maken. Toch rekende Bertens zich niet te vroeg rijk.

"Pas op het laatst had ik het gevoel dat het goed zou komen. Natuurlijk. Ik win de eerste set, maar de games waren vrij close. Daarna bleef ik gewoon elk punt focussen."

Haar plek bij de laatste zestien is voor de 22-jarige Bertens niet alleen een primeur op Roland Garros. De Nederlandse bereikte nooit eerder de achtste finales op een Grand Slam-toernooi. In 2012 en 2013 werd ze al in de eerste ronde in Parijs uitgeschakeld.

In de vierde ronde strijdt Bertens tegen Andrea Petkovic voor een plek in de kwartfinales. De als 28e geplaatste Duitse versloeg Kristina Mladenovic uit Frankrijk in drie sets: 6-4, 4-6 en 6-4.

Bertens overtuigend naar achtste finales in Parijs | Bekijk het speelschema en alle uitslagen