Titelverdedigers Rafael Nadal en Maria Sjarapova zijn maandagavond verrassend uitgeschakeld in Indian Wells.

Nadal ging in drie sets onderuit tegen de Oekraïner Alexandr Dolgopolov: 3-6, 6-3 en 6-7 (5).

Dolgopolov had in al zijn vijf voorgaande ontmoetingen met de Spanjaard geen set gewonnen. De nummer 28 van de plaatsingslijst moest in de openingsgame nog zijn opslag inleveren, maar domineerde daarna in de eerste set.

Nadal kwam pas in het tweede bedrijf in zijn ritme en dankzij een break in de zesde game forceerde hij een beslissende set. Daarin gaf Dolgopolov een voorsprong van 5-2 uit handen om vervolgens in de tiebreak alsnog toe te slaan.

"Ik baal flink van deze nederlaag, in het verleden heb ik hier altijd goed gepresteerd", zei Nadal na afloop. "Ik zal hard moeten werken om volgende week in Miami beter te spelen."

Sjarapova

In het vrouwentoernooi verloor Sjarapova in drie sets van de Italiaanse Camila Giorgi. De nummer 79 van de wereld kon na ruim tweeënhalf uur het zegegebaar maken: 6-3, 4-6 en 7-5.

"Ik speelde heel slecht", draaide Sjarapova er na afloop van de derde rondepartij niet omheen. "Dit was mijn eerste wedstrijd tegen haar, toch weet ik dat zij iemand is die je niet in het ritme laat komen. Natuurlijk maakte ze enkele mooie winners, maar mijn niveau was niet wat het moet zijn."

Federer

Eerder op de dag plaatsten Roger Federer en Andy Murray zich in het mannentoernooi wél voor de volgende ronde. De Zwitser had tweemaal een tiebreak nodig om de Rus Dmitri Toersoenov op de knieën te krijgen: 7-6 (7) en 7-6 (2).

Murray had zijn handen vol aan de Tsjech Jiri Vesely, die donderdag tegen Igor Sijsling nog aan uitschakeling was ontsnapt.

De Schot, in Californië als vijfde geplaatst, stond ruim twee uur en 45 minuten op de baan. Zijn Tsjechische opponent won de eerste set in de tiebreak, maar moest in de twee sets daarna het hoofd buigen: 6-7 (2), 6-4 en 6-4.

Australian Open-winnaar Stanislas Wawrinka maakte meer indruk. De Zwitser gaf de Italiaan Andreas Seppi geen schijn van kans: 6-0 en 6-2.