Roger Federer heeft zich vrijdag ten koste van Novak Djokovic geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi in Dubai.

De Zwitser was in drie sets te sterk voor de nummer één van de plaatsingslijst: 3-6, 6-3 en 6-2.

Djokovic begon nog wel goed aan de partij en leek net als vorig jaar op weg naar de finale, maar in de tweede en derde set ging het mis voor de Serviër. die het toernooi in 2009, 2010 en 2011 en 2013 wel op zijn naam wist te schrijven.

Het was de eerste ontmoeting tussen Federer en Djokovic dit jaar. De Zwitser won in totaal zeventien van de 32 onderlinge ontmoetingen. De drie voorgaande ontmoetingen was de Serviër echter de sterkste.

In de einstrijd neemt Federer het op tegen Tomas Berdych. De als derde geplaatste Tsjech was vrijdag in de halve eindstrijd met twee keer 7-5 te sterk voor de vier plekken lager gerangschikte Duitser Philipp Kohlschreiber.

Kohlschreiber begon goed aan het duel en kwam in de eerste set op een 5-3 voorsprong. Berdych richtte zich echter op en sleepte de set alsnog binnen. In het tweede bedrijf verliep op service tot de allerlaatste game, waarin Berdych de Duitser brak en zo een plek in de finale boekte.

"De tweede finale op rij met zoveel geweldige spelers die meedoen is een geweldig resultaat voor mij", liet de tennisser weten. "Het voelt heerlijk om de bal zo goed te kunnen raken."