Andy Murray ziet het ABN Amro World Tennis Tournament als een kans om ritme op te doen en om zijn ranking te verbeteren.

"Ik wilde graag nog wat wedstrijden spelen voor het toernooi van Acapulco eind februari. Er waren meerdere opties, maar Rotterdam heb ik al eerder gespeeld en met plezier. Bovendien is het dicht bij mijn woonplaats Londen", aldus de nummer zes van de wereld maandag op een persconferentie.

"Daarnaast heb ik de komende weken nauwelijks punten te verdedigen, dus dat biedt kansen om mijn ranking wat te verbeteren."

Murray werd in oktober vorig jaar geopereerd aan zijn rug. Begin dit jaar maakte de winnaar van Wimbledon pas zijn rentree op de ATP-tour.

Plezier

De Schot heeft daarna het plezier weer teruggevonden in het spelen van toernooien. "Doordat ik er een tijd uit ben geweest en nu helemaal pijnvrij ben kan ik er weer van genieten om op de tour te zijn." 

"Mijn rug voelt tot nu toe erg goed, maar het moet nog blijken hoe het uitpakt op de langere termijn. Op de Australian Open heb ik pas mijn eerste echt lange wedstrijden gespeeld, maar het voordeel daar is dat je om de dag speelt."

"Hier in Rotterdam zal ik waarschijnlijk iedere dag moeten spelen, als ik een paar wedstrijden win tenminste. Ik ben benieuwd hoe ik me dan voel."

"Bij de Australian Open begon ik me pas echt weer goed te voelen na mijn operatie. In de kwartfinale tegen Roger Federer maakte ik ondanks dat ik verloor weer een nieuwe stap in de goede richting, want zo veel tegenstand had ik nog niet gehad sinds mijn rentree."

Murray heeft als belangrijk doel voor dit jaar om zich te verbeteren op gravel. "Normaal gesproken speel ik maar drie of vier graveltoernooien per jaar. Nu heb ik in de Davis Cup tegen de Verenigde Staten ook op gravel gespeeld en waarschijnlijk zal dat ook het geval zijn in het volgende Davis Cup-duel met Italië. Hopelijk helpt dat en wen ik iets meer aan de baansoort", stelt de Schot.

Spelen

Murray volgt als sportliefhebber de Winterspelen in Sotsji op de voet. Hij bekeek maandag in Ahoy de voor Nederland zo succesvolle 500 meter op televisie. Michel Mulder pakte het goud, voor Jan Smeekens en Ronald Mulder.

"Het was geweldig. Ongelooflijk", zei de Schot. "Ik houd van sport en als ik tijd heb kijk ik alles. Wij Schotten zijn geloof ik wel aardig goed in curling. Al gaat iedereen altijd lachen als ik dat zeg."

Murray speelt woensdagavond om 19.30 uur zijn eerste partij in Ahoy. De winnaar van 2009 in Rotterdam treft dan in de eerste ronde de Fransman Edouard Roger-Vasselin.

Lees ook: Huta Galung verliest van Berrer in Rotterdam