Jesse Huta Galung is er maandag niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken van het ABN Amro World Tennis Tournament in Rotterdam.

De Haarlemmer moest in Ahoy in drie sets zijn meerdere erkennen in de Duitse qualifier Michael Berrer: 6-4, 2-6 en 6-3.

Huta Galung startte matig aan de partij en kwam in zijn eerste servicegame al in de problemen. Door twee onnodige fouten aan het net kwam hij direct een break achter.

Berrer, de nummer 147 van de wereldranglijst, serveerde sterk en maakte erg weinig fouten tijdens zijn opslagbeurten. De Duitser had daardoor tot het einde van de set weinig moeite om die voorsprong te behouden.

Huta Galung begon bij een achterstand van 5-3 sterker te spelen en won een paar langere rally’s achter elkaar. De nummer 91 van de wereld dwong daardoor een breakpunt af, die hij direct benutte.

De opleving bij Huta Galung bleek van korte duur. In zijn volgende servicegame sloeg hij twee backhands onnodig buiten de lijnen en moest hij alsnog de set aan Berrer laten: 6-4.

Backhandsmash

In de tweede set kantelde de partij in het voordeel van Huta Galung. De Nederlander ging bij 2-2 door de service van Berrer. Met een knappe backhandsmash benutte hij zijn tweede breakpunt.

Huta Galung kreeg daarna duidelijk de overhand in de rally’s en won vervolgens drie games op rij en daarmee de tweede set: 6-2.

De derde set leek een vergelijkbaar scenario te krijgen. De Nederlander maakte nauwelijks nog onnodige fouten en bracht Berrer direct in de problemen in zijn opslagbeurt. De breakpunten wist de Duitser te overleven door sterke opslagen.

Bij 3-2 voor Berrer hervond de Duitser zijn vorm van het begin van de partij. Huta Galung kon eveneens door sterk serveerwerk voorkomen dat hij zijn service moest inleveren.

Twee games later liet de opslag van de Nederlander het afweten. Door een dubbele fout plaatste Berrer de beslissende break. De Duitser wist het duel vervolgens na een kleine twee uur spelen uit te serveren: 6-3.

Sijsling

Huta Galung baalde van zijn nederlaag. "Dit was de meest teleurstellende partij die ik ooit hier in Ahoy gespeeld heb", aldus de Haarlemmer na afloop.

Berrer treft in de tweede ronde mogelijk opnieuw een Nederlander. Hij speelt dan tegen de winnaar van het duel tussen Igor Sijsling en Mikhail Joezjni.

De als derde geplaatste Tomas Berdych ging niet in de fout. De Tsjech won in twee sets redelijk eenvoudig van de Italiaan Andreas Seppi: 6-3 en 6-3.

De halve finalist op de Australian Open treft in de volgende ronde de winnaar van het Franse onderonsje tussen Nicolas Mahut en Gilles Simon.

Jo-Wilfried Tsonga had het in de eerste ronde een stuk lastiger. De als vijfde geplaatste Fransman had drie sets nodig om van de Duitser Florian Mayer te kunnen winnen: 4-6, 6-3 en 6-1.

Tsonga neemt het in de tweede ronde op tegen Marin Cilic of Lukas Rosol.

Eerder op de dag bereikte de Fransman Paul-Henri Mathieu de tweede ronde in Rotterdam door Ivan Dodig in drie sets te verslaan.

Lees ook: Huta Galung: 'Teleurstelling is groter dan ooit'